Etusivu » Blogi
Blogi / 25.04.2018 15:42

Kamalan ihanaa vai ihan kamalaa?

Kauhajoki-lehdessä työharjoittelussa oleva media-assistenttiopiskelija Eveliina Mäki pohtii kirjoituksessaan, voisiko koululiikunta olla vapaaehtoinen oppiaine.

Yksi ihmisen hyvinvoinnin avaimista on liikunta. Silti mielestäni pakollisesta koululiikunnasta voitaisiin luopua yläasteella.

Kahdeksannella luokalla jotkut pakollisista oppiaineista muuttuvat valinnaisiksi. Kenties luovat aineet katsotaan vähemmän tärkeiksi, joita ei ole pakko opettaa? Oppilas pärjää ilman pakollista kuvaamataitoa, mutta halutessaan voi kuitenkin jatkaa sen opiskelua. Miksi koululiikuntaan ei voi toteuttaa samaa mallia? Miksi viedä liikunnan ilo pakottamisella?

Liikunnasta voisi antaa vain hyväksytty tai hylätty -suoritusmerkinnän todistukseen. Jos oppilaan jatkokoulutus edellyttää liikunnan arvosanaa, silloin opettaja arvioisi oppilaan tapauskohtaisesti. On sanottu, että ”Jos pakollista koululiikuntaa ei olisi, nuoret eivät liikkuisi!”

Miksi on paha asia, jos nuori ei pidä koululiikunnasta? Miksi on ok, jos nuori ei tahdo valita oppiaineekseen musiikkia tai kotitaloutta? Pakotuksella saamme aikuisia, jotka inhoavat liikuntaa ja kynnys lenkkeilyynkin on korkea.

Koomikko Teemu Vesterisen mielestä Cooperin testi on opetussuunnitelman helmi: ”Tehdään niin, että testataan koulussa juoksukuntoa, mutta ei ikinä treenata sitä. Ihan sama, kuin olisi joka kevät japanin kielen koe. Ei sitä kukaan osaa, mutta haluttiin vain katsoa kuinka surkeita olette tänä vuonna.”

Vaikka tämä kommentti on koomikon suusta, on se mielestäni totta. Millä logiikalla testataan asiaa, jota ei ole treenattu tunneilla? ”Cooperiin voi treenata omalla vapaa-ajalla!”, tällä logiikalla nuorelle pitäisi antaa matematiikan kirja ja käskeä häntä opiskelemaan se itsenäisesti vapaa-ajallaan ilman ohjausta. Ja pitää koe muutaman viikon päästä.

Uinti on myös oma lukunsa. Minulle sanottiin, että ”Kyllä tuon ikäisen täytyy uskaltaa olla alasti muiden nähden!”

Miksi täytyy uskaltaa? Kenenkään ei ole pakko näyttäytyä alasti toisen edessä tahtomattaan. Pitäisikö pakottaa vaikka neulapelkoinen ihminen verenluovutukseen? Epämiellyttäviä asioita joutuu kokemaan, eikä niille voi mitään. Mutta on eri asia riisuutua yhden lääkärin edessä kuin 25 luokkatoverin nähden.

En ymmärrä, miksi ala-asteella kaikki oppilaat ovat samalla liikuntatunnilla, mutta yläasteella sukupuolet jaetaan kahtia. Myös lajeja jaotellaan. Tytöt pelaavat ringetteä ja pojat jääkiekkoa. Tytöille on zumbaa, pojille punttisalia. Miksi tytöt eivät pelaa jääkiekkoa? Miksi pojat eivät zumbaa? Pesäpallokentällä oletetaan, että tytöt eivät osu palloon ja pojat lyövät lujaa. Jalkapallossa odotetaan, että pojat tekevät paljon maaleja, mutta tyttö ei uskalla syöksyä maalissa pallon eteen. Noudattaako nykyinen sisältö tasa-arvoa?

Nykyinen järjestelmä on jämähtänyt menneisyyteen ja sitä tulisi uudistaa rankalla kädellä. En usko, että kukaan vahingoittuisi siitä, jos pakollinen koululiikunta muuttuisi valinnaiseksi.

Eveliina Mäki

Pääkirjoitus / 30.01.2019 18:43

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Care Oy:n omistaman ja Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeytettäväksi viime viikon torstaina. Valviran mukaan puutteita oli muun muassa henkilöstön riittävyydessä, perushoidossa ja -hoivassa sekä lääkehoidossa. Myös muista yrityksen yksiköistä on tullut esiin ongelmia.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »