Etusivu » Blogi
Blogi / 21.09.2018 16:55

Viisaus asuu vanhoissa ihmisissä

Lähipäivinä olen pohtinut aiemmin tekemääni johtopäätöstä, että viisaus asuu etenkin vanhoissa ihmisissä. Jos eri määritelmillä listataan sata Suomen viisainta, on heistä ainakin puolet yli 90-vuotiaita. Viisailla on sykkivän sydämen lisäksi henkinen sydän. He ovat avarakatseisia. He eivät ole ennakkoluulojen vankeja. Viisautta on viisaille karttunut muun muassa elämänkokemusten kautta. Elämänkokemusta ei opita kirjoista. Moni virhe olisi vältetty, jos olisi kuunneltu kokemusta.

Toivottavasti minun tavoin moni on ammentanut tai ammentaa viisautta ikäihmisiltä. Onneksi minulla on yhä elossa kaksi viisasta ja hienosydämistä isovanhempaa. Viime perjantaina taivas itki, kun jouduin luopumaan isoäidistäni Ilma Rinta-Äystöstä, joka oli äärettömän viisas ihminen. Hän oli minulle myös äärettömän tärkeä. Vuonna 1919 syntynyt mammani oli lotta, joka oli kokenut elämässään asioita, ettei hänen tarvinnut olla esimerkiksi ennakkoluulojen vanki. Jos hän ihmetteli jotain, hän kysyi asiasta sopivalla tavalla uteliaasti, ei esimerkiksi tuomiten. Tätini yhden kommentin kautta ymmärsin perjantaina aiempaa selkeämmin sen, miten paljon isoäitini oli osaltaan antanut rohkeutta siihen, että osaan olla oma itseni. Se on surullista, että useat tuntuvat tekevän liian monia valintoja sen pohjalta, että ”mitähän muut ajattelee?”

Lähes 99 vuoden iän saavuttaneen isoäitini poismenosta ilmoitin ystävilleni ja tutuilleni siten, että latasin Facebookkiin videon, jossa Risto Ala-Ikkelän johtama Kauhajoen veteraanikuoro omisti Iltakellot-kappaleen hänelle. Hänen henkensä kuuli sen korkeuksiin. Isoäitini oli ihminen, jonka persoonasta kukaan ei koskaan sanonut negatiivisia asioita. Facebookin viestiketjuun hoitajana työskennellyt Anna-Liisa Ala-Kyyny kirjoitti: ”mummosi oli ihana ihminen.” Diakonina työskennellyt Tuuli Tamminen-Syrjälahti kirjoitti lähes samoin: ”Ihana ihminen oli hän!” Kansanedustaja Lasse Hautala kirjoitti: ”mielessäni on hyvät muistot lapsuudenajan naapurista. Nyt myöhemminkin hän on ollut hyvin valoisa ja lämminhenkinen ihminen.”

Isoäitini todellakin oli valoisa ihminen. Hän loi persoonallaan hyväntuulista ilmapiiriä. Kuten jo totesin, toivon monien ammentavan viisautta isovanhemmiltaan ja/tai muilta ikäihmisiltä. Muistakaa osoittaa teille tärkeille ihmisille se, miten merkittäviä he ovat teidän sydämillenne. Sen voi osoittaa etenkin sillä, että vierailette heidän luonaan. Kauhajoella on kuukausi kuukaudelta vähemmän esimerkiksi heitä, jotka joutuivat kasvattamaan elämänviisautta sotavuosina. Kotirintamallakin riitti koettelemuksia. Täällä kotirintamalla oli tuhatmäärin heitä, jotka rakensivat pohjaa muun muassa sille, että Kauhajoesta on voinut kehittyä nykyisenkaltainen paikka.

Jari-Pekka Laitio-Ramone

Pääkirjoitus / 03.07.2019 11:34

Kauhajoelta on valtion hallinnon palvelut hävinneet tällä vuosikymmenellä askel kerrallaan. Ensin lähti verotoimisto ja sitten käräjäoikeuden istuntopaikka täällä lakkautettiin. Poliisi ja poliisiasema kaupungissa edelleen on, mutta siellä ei kohta enää ole omia rikostutkijoita, vaan tuo osa poliisityöstä hoidetaan jatkossa Seinäjoelta käsin.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus