Etusivu » Blogi
Blogi / 12.10.2018 14:17

Otetaan jokainen huomioon

Kauhajoen Kamut on kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse ry:n alajaosto, joka perustettiin kymmenen vuotta sitten. Kävin haastattelemassa kamuja viime maanantaina. Ihmisten ja yhteiskunnan suhtautuminen kehitys- ja muihin vammaisiin on muuttunut myönteisempään suuntaan kuin mitä se oli vielä muutamia vuosikymmeniä sitten.

Tekemistä riittää kuitenkin edelleen. Kamujen mukaan esimerkiksi virastoissa asioidessa tulee esiin tilanteita, joissa olisi hyvä saada apua vaikeaselkoisten lomakkeiden ja papereiden kanssa. Lääkärillä avustajan kanssa käydessä saatetaan puhutella saattajaa terveyteen liittyvissä asioissa, vaikka henkilö itsekin osaisi oireistaan kertoa ja keskustella. Kaupan kassajonosta taas saattaa kuulua hätistelyä tai haukkumasanoja, kun vammainen henkilö ei aivan yhtä nopeasti ehdi laittamaan ostoksiaan pussiin niiden maksamisen jälkeen. Kanssaihmisten kommentit saattavat lisätä ihmisen ahdistusta ja aiheuttaa jopa sen, ettei hän niin mielellään asioi kaupassa itse.

Suomessa vietetään vammaisten viikkoa joulukuun alussa, minkä teemana on ”Itte saa päättää”. Kehitysvammaisten Tukiliitto ja Me Itse -ryhmät nostavat silloin esiin kehitysvammaisten oikeuksia, itsenäisyyttä ja osallisuutta.

On tärkeää, että kehitysvammaiset ja muut erityisryhmät otetaan huomioon yhteiskunnan ja ihmisten välisessä toiminnassa. Yhteiskunnan osalta tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kerrotaan ja tiedotetaan reilusti vammaisille kuuluvista palveluista ja eduista sekä pyritään helpottamaan liikkumista ja tukemaan vaikkapa itsenäistä asumista.

Me kanssaihmiset voimme tarpeen vaatiessa auttaa toista ihmistä vaikka kassajonossa sen sijaan, että käyttäydymme moukkamaisesti.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 13.12.2018 10:26

Polttoaineen ja ajoneuvojen verotuksen kiristys, tiemaksujen käyttöönotto ja pysäköinnin hinnoittelu. Myös bensiini- ja dieselautojen myynti aiotaan saada päättymään vuoteen 2035 mennessä. ”Liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä” esittää näitä peliliikkeitä raportissaan, jossa on etsitty keinoja poistaa liikenteen kasvihuonepäästöt kokonaan vuoteen 2045 mennessä. Raportti luovutettiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) eilen.

Lue lisää »
Blogi / 28.12.2018 09:25

Uusi vuosi kurkistelee neljän päivän päässä. Vanhan vuoden sanat, teot ja tapahtumat painuvat ensi maanantai-iltana muistoiksi elämän kirjaan. Samalla edessä on uusi ja puhdas kirja, jota voi ryhtyä täyttämään elämän ja yhteisön eteen tuomilla uusilla tuulilla.

Lue lisää »

Blogi