Etusivu » Blogi
Blogi / 09.02.2019 08:38

Tutustu musiikkiin avoimin mielin

Ensi viikolla noin 50 kauhajokelaista kahdeksasluokkalaista matkaa Helsinkiin Savoy-teatteriin. Toivottavasti he lähtevät matkaan avoimin mielin ja sopivan uteliaina, sillä todennäköisesti heistä suurin osa kokee siellä monia uudenlaisia musiikillisia asioita. Ainakin arvelen, etteivät heistä useat ole aiemmin olleet ammattilaismuusikoista koostuvan big band -orkesterin keikalla, ole kuulleet 1950-60-lukujen elokuvamusiikkia livenä tai ole kuunnelleet jazzia ja bossanovaa.

Savoyssa kauhajokelaisnuoret kokevat UMO & Aili Ikonen: Blue notes on silver screen – jazzia elokuvissa –konsertin. Kauhajokelaislähtöiset Markus Ketola (rummut) ja Vesa Ojaniemi (kontrabasso) sekä 16 muuta UMO Jazz Orchestran muusikkoa soittavat silloin muun muassa James Bond –elokuvien teemabiisin eli James Bond themen (1962) ja Toy story – leluelämää –leffan You’ve got a friend in me –teemabiisin (1995). Toy story oli aikoinaan ensimmäinen kokonaan tietokoneella tehty täyspitkä animaatioelokuva.

Jos Savoyhin matkaava haluaa ennalta tutustua ohjelmistoon, kannattaa kuunnella vaikka The pink panther theme (1963), jossa UMO:n soittajista päästetään vauhtiin etenkin saksofonisti Teemu Salminen, Star wars theme (1977) ja Laulavat sadepisarat –elokuvan ikipiristävä Singin’ in the rainin (1952). Star wars themestä UMO:lle on sovitettu bossanovaversio. Aili Ikonen laulaa konsertissa osan kappaleista. Samoin hän teki nyt keskiviikkona ja torstaina, kun UMO ja hän esiintyivät Seinäjoella Rytmikorjaamolla. UMO Jazz Orchestra on saatu harvoin vieraaksi Etelä-Pohjanmaalle. UMO Jazz Orchestran kauhajokelaislähtöinen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Niina Eeva kertoi, että orkesteri musisoi edellisen kerran Seinäjoella vuonna 2005.

Toivon, että moni nuori lähtee Helsinkiin siis avoimin mielin ja sopivan uteliaina kuuntelemaan ja seuraamaan ammattimuusikoiden konserttia. Välillä joillakin ihmisillä tuppaa olemaan erikoinen ja rajoittunut ajatusmalli, että tietty artisti, musiikkityyli tai heille uudenlainen musiikki on ”syvältä”, vaikka he eivät ole sitä vielä edes kuunnelleet tai ovat kuulleet vain puoli minuuttia.

Jari-Pekka Laitio-Ramone

Pääkirjoitus / 30.01.2019 18:43

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Care Oy:n omistaman ja Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeytettäväksi viime viikon torstaina. Valviran mukaan puutteita oli muun muassa henkilöstön riittävyydessä, perushoidossa ja -hoivassa sekä lääkehoidossa. Myös muista yrityksen yksiköistä on tullut esiin ongelmia.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »