Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 12.05.2018 09:59

Lapsen sairaus vaatii äidiltäkin paljon

Niina Viitamäki on kolmen palsen äiti. Kuopus Ilari houkutti äitiä leikkimään Autot-elokuvien autoilla.

Päivi Lahti-Kuusisto, teksti ja kuva

Viitamäen perheessä Päntäneellä äitienpäivän juhlinta alkaa aamulla, kun lapset herättävät Niina-äidin ja tuovat koulussa ja hoidossa tekemänsä lahjat.

– Aamupäivällä juhlitaan täällä oman perheen kesken ja sitten lähdetään kierrokselle, kertoo Niina Viitamäki.

Kierros käsittää vierailut molempien isoäitien sekä Niinan mummun luona.

Lapsia haluttiin

Kolmen lapsen äidille oli selvää jo nuoresta, että hän haluaa lapsia. 16-vuotiaana hän alkoi seurustella miehensä Pasin kanssa ja tuli äidiksi 23-vuotiaana. Ensimmäinen raskaus sattui sopivasti talonrakennusaikaan ja Niina nauraakin, että sisustusasiat eivät olleet raskauspahoinvoinnin aikana läheskään aina ensimmäisenä mielessä. Nyt Ella on yhdeksänvuotias, Emma kahdeksan ja kuopus Ilari neljä.

– Isommastakin lapsimäärästä haaveilin, mutta Ilarilla todettiin diabetes vähän yli yksivuotiaana ja se on tuonut lisähaasteita elämään. Ilarilla on nyt insuliinipumppu, joka helpottaa sairauden kanssa elämistä. Aina kotoa lähdettäessä on kuitenkin oltava hoitolaukku mukana, jossa on insuliinia ja evästä.

Ilarin diabetes vaatii muutakin kuin sokeritonta ruokavaliota; proteiinien ja kuitujen saannista on huolehdittava. Hiilihydraattipommien syöminen aiheuttaa pojassa ärtyneisyyttä.

Omaakin aikaa

Niina Viitamäki oli hoitovapaalla Ilarin syntymän jälkeen, mutta sanoo oman mielenterveytensä takia halunneensa takaisin töihin. Kuopus vaatii äidin huomion lähes joka minuutti.

– Piti saada omaakin aikaa.

Hän tekee nelipäiväistä työviikkoa Paikallispankkien PP-Laskennassa Kauhajoella.

– Jatkan nelipäiväistä niin kauan kuin se työnantajalle sopii. Perjantaina pystyy tekemään kotihommia ja olen kotona, kun tytöt tulevat koulusta.

Haaveena on enemmän rauhallista yhdessäoloa perheen kanssa. Niin Niina kuin Pasi ovat aktiivisesti Päntäneen eri yhdistyksissä ja lapset kulkevat mukana. Niinan mukaan kylän nuorisoseura on heille kuin toinen koti.

Kritiikkiä

Niina Viitamäki kritisoi sitä, että Kauhajoki ei maksa minkäänlaista kuntarahaa lasten kotihoidosta.

– Teimme muutaman äidin kanssa joskus vertailulaskelmia kotihoidon ja päivähoidon kustannuksista. Kaupungilla kuitenkin aina onnistuttiin osoittamaan, että päivähoito on edullisempi.

Viitamäki pitää perhepäivähoitoa ja pientä hoitoryhmää parempana lapsille kuin isoa päiväkotia.

– Ilari on käynyt Päntäneen Kuusenkolossa, joka on ryhmäperhepäiväkoti. Seurakunnan perhekerho täältä loppui emmekä pysty kuljettamaan Ilaria keskellä päivää keskustaan.

Luotettava aikuinen

Kysymykseen, millainen äiti haluaisi kymmenen vuoden päästä olla, Viitamäki nauraa, että toivottavasti niin nuorekas, että pysyy lasten menossa mukana.

– Toivottavasti pystyn opastamaan lapsia opiskelun alkuun.

Hänen mielestään äidin on oltava luotettava aikuinen, jolle lapset voivat kertoa huoliaan. Äidin ei tarvitse olla lastensa paras ystävä.

Juttu on julkaistu alunperin 9.5.2018 ilmestyneessä Kauhajoki-lehdessä.

Pääkirjoitus / 13.12.2018 10:26

Polttoaineen ja ajoneuvojen verotuksen kiristys, tiemaksujen käyttöönotto ja pysäköinnin hinnoittelu. Myös bensiini- ja dieselautojen myynti aiotaan saada päättymään vuoteen 2035 mennessä. ”Liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä” esittää näitä peliliikkeitä raportissaan, jossa on etsitty keinoja poistaa liikenteen kasvihuonepäästöt kokonaan vuoteen 2045 mennessä. Raportti luovutettiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) eilen.

Lue lisää »
Blogi / 28.12.2018 09:25

Uusi vuosi kurkistelee neljän päivän päässä. Vanhan vuoden sanat, teot ja tapahtumat painuvat ensi maanantai-iltana muistoiksi elämän kirjaan. Samalla edessä on uusi ja puhdas kirja, jota voi ryhtyä täyttämään elämän ja yhteisön eteen tuomilla uusilla tuulilla.

Lue lisää »

Blogi