Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 11.11.2018 18:17

"Jokainen päivä on isänpäivä"

Erja Pekkala, teksti ja kuva

Pöydän päässä kihertää touhukas pieni tyttö, joka saa isänsä jakamattoman huomion. Syöttötuolissa istuu vähän yli vuoden ikäinen Ninni, joka pistää nakkia ja leipää suuhunsa, mutta ei malta olla välillä leikkimättä ruoan kanssa. Isä Ville Avantola ohjaa kärsivällisesti lastaan, joka saa kuitenkin isän enemmän nauramaan tempuilleen kuin pahastumaan pöytään leviäviin murusiin.

Ville ja Sanna Avantolan perheessä elettiin toista vuotta sitten onnellista aikaa - esikoinen oli tulossa. Nuoret valmistautuivat vanhemmuuteen ja hankkivat vauvalle kaikkea tarpeellista ja vähän tarpeetontakin, elämä tuntui ihanan hempeältä odotukselta. Yllättäen tapahtui jotakin odottamatonta ja seesteisen odotuksen tilalle tuli hätä ja huoli - vauva syntyy liian aikaisin.

– Kyllä se tilanne pysähdytti. Minulla meni pasmat ihan sekaisin ja mietin vain, että miten se voi nyt jo tulla. Ensimmäinen ajatus oli, ettei se selviä, Ville Avantola nieleskelee pienokaistaan lempeästi katsoen.

Mitähän tästä tulee!

Ville Avantolan valmistautuminen isyyteen oli vielä aivan kesken, sillä vauvan laskettu syntymäaika oli 13.11.2017. Kuitenkin elokuisena viikonloppuna mies joutui viemään puolisonsa Seinäjoelle sairaalaan ja sieltä ambulanssi kiidätti siniset valot yössä vilkkuen odottavan äidin Tampereen yliopistolliseen keskussairaalaan.

Vahvasta lääkityksestä huolimatta synnytystä ei saatu pysäytettyä ja supistukset vain jatkuivat. Lääkitys lopetettiin vähän ennen puoltapäivää ja väsynyt äiti nukahti. Samaisena elokuun kuudentena kello 16.14 syntyi tyttö, jolla oli painoa 850 grammaa ja pituutta 34 senttiä.

– Olin mukana synnytyksessä. Porukkaa oli salissa paljon. Lapsi näytettiin minulle pikaisesti ennen kuin hänet vietiin keskosten tehohoitoon. Lääkäri selitti minulle asioita, mutta ne menivät täysin ohi, sillä olin aivan päästä pyörällä. Kun pääsimme myöhemmin käymään teholla ja näin mytyn siellä keskoskaapissa ajattelin ”Voi herrajumala, mitähän tästä tulee”, isä muistelee.

Rakkaus riitti

Hetki, joka piti olla tuoreen isän onnellisin, toikin mukanaan suuren huolen ja jatkuvan pelon - jaksaisiko pieni tytär ponnistella ja pysyä hengissä? Tuosta hetkestä alkoi yli kolmen kuukauden sairaalassaolo, josta vauva taisteli hengestään kuusi ja puoli viikkoa Tampereella ja lopulta pääsi kotiin oltuaan vielä seitsemän viikkoa sairaalassa Seinäjoella.

– Sinä aikana en miettinyt ollenkaan isyyttä, vaan ajatukset olivat koko ajan lapsessa ja siinä, että kunhan tästä selvittäisiin. Koko ajan kyti mielessä, mitä jos tässä käy huonosti? Siitä ajatuksesta ei päässyt mihinkään.

Pelko oli jatkuvasti läsnä ja hetket, jolloin lapsen sydämen lyönnit heikkenivät ja lähes katosivat sekä tuli hengityskatkoksia, joista selvittiin herättelemällä ja muistuttamalla lasta hengittämään, ovat jääneet ikuisesti miehen mieleen. Oli kuitenkin jaksettava, jo puolisonkin vuoksi, joka oli sekä synnytyksestä että huolesta kipeä ja rikki. Pariskunta asui ensimmäisen kuukauden Tampereella hotellissa. Päivät kuluivat teholla ja yöllä yritettiin hetki levätä.

– Parisuhde oli koetuksella, sillä olimme molemmat niin väsyneitä. Ei siinä paljoa nukuttu ja jokainen puhelinsoitto sai säpsähtämään. Tehohoidon henkilökunta oli mahtavaa. He hoitivat tilanteet rauhallisesti ja vaikka meitä pelotti, ei siellä lietsottu paniikkia. Mitään ennusteita ei myöskään annettu, vaan elettiin päivä ja hetki kerrallaan. Kun sain vauvan ensimmäisen kerran syliini, kyllä siinä itku tuli. Ei nämä kädet isot ole, mutta näihin neiti lähes mahtui, mies sanoo ja levittää kämmenensä.

Lue Ville Avantolan haastattelu kokonaisuudessaan 9.11.2018 julkaistusta Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 03.07.2019 11:34

Kauhajoelta on valtion hallinnon palvelut hävinneet tällä vuosikymmenellä askel kerrallaan. Ensin lähti verotoimisto ja sitten käräjäoikeuden istuntopaikka täällä lakkautettiin. Poliisi ja poliisiasema kaupungissa edelleen on, mutta siellä ei kohta enää ole omia rikostutkijoita, vaan tuo osa poliisityöstä hoidetaan jatkossa Seinäjoelta käsin.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus