Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 14.11.2018 11:25

"Rotareihin voi kuka tahansa luottaa"

Kauhajoki-Aron rotaryklubin jäsen Heikki Arkela ja presidentti Riitta Uusi-Kokko kertoivat 40-vuotisjuhlavuottaan viettävän klubin keräävän rahaa nuorisovaihtotyöhön myymällä Pentti Raivion toimittamaa "Joulupukin kirjaa".

Tuomas Koivuniemi, teksti ja kuva

Kauhajoki Aron rotaryklubi viettää ensi lauantaina 40-vuotisjuhliaan Ojalan Pakarin Vintillä. Kauhajoki sai ensimmäisen rotaryklubin vuonna 1955, jolloin perustettiin Kauhajoen rotaryklubi. Paikkakunta oli 1970-luvun lopulle tultaessa teollistunut ja kasvanut, joten aika oli otollinen toisen klubin perustamiselle.

Aron rotaryklubi perustettiin 18.8.1978 ja siihen liittyi 24 jäsentä. Rotaryklubia perustettaessa sen jäseniksi saattoivat liittyä vain miehet. Ajat ovat muuttuneet ja nykyisin rotary-järjestön jäsenistössä on niin miehiä kuin naisia. Aron rotaryklubissa naisten jäsenyys tuli mahdolliseksi vuonna 2008.

Klubin nykyinen presidentti Riitta Uusi-Kokko liittyi jäseneksi vuonna 2009. Kuka sitten voi liittyä rotaryklubin jäseneksi?

– Aikaisemmin jäsenkriteerinä oli johtava asema ammattialalla, mutta se on poistunut. Jäseneksi pääsee, kun on aktiivinen ihminen ja on ”hyvä tyyppi”. Rotaryklubi tekee monipuolisesti hyväntekeväisyystyötä, joten tärkeää on halu palvella, Uusi-Kokko kertoo.

Monipuolista hyväntekeväisyyttä

Heikki Arkela on ollut rotaryklubin jäsen vuodesta 1982 lähtien. Arkelan mukaan mieluisimpia rotarytehtäviä klubissa on ollut toimiminen nuorisovaihtoasiamiehenä.

– Vaihto-oppilastyö on yksi merkittävimpiä tehtäviä koko järjestössä. Nuoret voivat lähteä vaihtoon turvallisin mielin, sillä niin lähtöpäässä kuin kohdemaassa klubit huolehtivat heistä ja jokainen klubin jäsen on heidän tukenaan, Arkela sanoo.

Myös Uusi-Kokko on hoitanut nuorisovaihtoasiamiehen tehtävää. Aron rotaryklubi on jokaisena toimintavuotenaan lähettänyt yhden kauhajokisen nuoren maailmalle ja vastaavasti täällä on ollut vaihto-oppilas joltain toiselta kolkalta maailmaa.

– Olen nauttinut nuorten kanssa toimimisesta. Asiamies etsii ja valmentaa myös vaihto-oppilaiden isäntäperheitä. Tehtävä on monipuolinen, jossa yhdessä klubin ja perheiden kanssa huolehditaan nuorten arjen sujumisesta. Joskus myös pitää hoitaa jotain perusasioita heidän puolestaan ja sovitella kulttuurierojakin, Uusi-Kokko kertoo.

Yhteisöllisyys on tärkeää

Rotary International asetti jo 1980-luvun puolivälissä tavoitteekseen polion hävittämisen maailmasta. Arkelan toimiessa rotarypiirin kuvernöörinä klubi oli mukana hankkeessa, jossa rakennettiin vesikaivoja Intiaan.

– Vaihto-oppilastyön ohella olemme paikallisesti olleet tukemassa yhdessä Kauhajoen rotaryklubin kanssa partiolaisten eli Kauhajoen Kytöveikkojen toimintaa ja heidän leirialueensa Veikkolan rakentumista.

Uusi-Kokon mukaan suurin syy siihen, miksi hän on rotari, on yhteisöllisyys.

– Mihin ikinä maailmassa menen ja tapaan rotarin, tapaan ystävän ja voin pyytää apua, jos sitä tarvitsen. Rotareihin voi kuka tahansa luottaa. Yksi esimerkki: lehtokentällä nuori tyttö pyysi täysin tuntematonta miestä vahtimaan matkalaukkua sillä aikaa, kun hän kävi jossain. Kun hän palasi, mies kysyi, miten tyttö tiesi luottaa häneen? Tyttö vastasi: Teillä on rotarimerkki.

Lue aiheesta enemmän 14.11.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 30.01.2019 18:43

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Care Oy:n omistaman ja Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeytettäväksi viime viikon torstaina. Valviran mukaan puutteita oli muun muassa henkilöstön riittävyydessä, perushoidossa ja -hoivassa sekä lääkehoidossa. Myös muista yrityksen yksiköistä on tullut esiin ongelmia.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »