Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 25.01.2019 11:16

Tommi Rajalan käsissä puu taipuu moneksi

Tommi Rajala on rakentanut puusta kuplavolkkarin moottorin. Kaikki osat on tarkkaan mallinnettu oikeasta autonmoottorista.

Reetta Pitkäkoski, teksti ja kuva

Kun yrittäjä Tommi Rajala saapuu töistä kotiinsa Hyyppään, ei mene kauan aikaa, kun hän suuntaa ulkorakennuksessa sijaitsevalle verstaalleen. Suomen Laatuilma Oy:ä yhdessä Tomi Utriaisen kanssa pyörittävä mies on vapaa-ajallaan puutöiden harrastaja. Sana harrastaja kuulostaa kuitenkin vähättelyltä, kun tutustuu tarkemmin hänen töihinsä. Rajalan puutyöt ovat pikemminkin taidetta. Hän pystyy tekemään puusta lähes mitä tahansa; kelloja, lukkoja, kassakaappeja, moottoreita. Eikä siinä vielä kaikki – puusta valmistetut tuotteet myös toimivat!

– Töissäni on aina se idea, että ne ovat aitoja ja toimivat, mutta kaikki osat ovat puuta. Niissä on ripaus huumoria mukana. Puinen kassakaappihan ei ole se järkevin vaihtoehto arvoesineille, Rajala naurahtaa.

– Haen töilläni vähän uutta kulmaa siihen, mitä kaikkea puusta voi tehdä. Työni herättävät paljon hilpeyttä ja niistä vitsaillaan. Se kertoo siitä, että uusi kulma on löytynyt, hän jatkaa.

Jatkuvaa oppimista

Rajalan mukaan kaikki lähti siitä, että hän halusi vain kokeilla. Kuusi vuotta sitten pienten puupalojen sorvaamisesta alkanut kokeilu kasvoi pikkuhiljaa harrastukseksi ja lopulta siitä tuli intohimo.

– Olen hankkinut puuntyöstökoneistoa pikkuhiljaa. Harrastus on vienyt mennessään. Ei se vissiin ole harrastus eikä mikään, jos ei siihen rahat mene, hän nauraa.

Rajalan mukaan puu on hyvin monipuolinen materiaali, josta oppii koko ajan uutta.

– Puu on materiaalina haastava. Saman lajinkaan puupalat eivät ole samanlaisia, sillä syyt ja kasvustot ovat erilaisia. Sydänpuu on erilaista kuin kuoripuu. Puun työstäminen on jatkuvaa oppimista. Kokemuksen kautta oppii, minkälaisesta puusta mitäkin voi tehdä.

Lue aiheesta lisää 24.1.2019 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 12.04.2019 09:07

Suupohjassa annettiin eduskuntavaalien ennakkoääniä enemmän kuin muualla Suomessa ja Vaasan vaalipiirissä. Koko maassa ennakkoäänestysprosentti oli 36,1 prosenttia ja vaalipiirin alueella 35,5 prosenttia. Suupohjan kunnissa Isojokea lukuun ottamatta ylitettiin nuo keskiarvolukemat. Toivottavasti vaalien varsinaisena vaalipäivänä, tulevana sunnuntaina, äänestysinto on näillä seuduilla edelleen yhtä innokasta. Eduskunta säätää lait ja päättää valtion budjetista, joten ei ole aivan yhdentekevää, ketkä siellä puolestamme päätöksiä tekevät.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »