Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 05.04.2019 11:48

Taksin ratissa näki Aronkylän kulta-ajat

Aatos Peltomaa on nähnyt Aronkylän kulta-ajat ja kylän hiljenemisen, sillä hän ajoi taksia vuodesta 1956 aina vuoteen 1992. Hän muistaa edelleen Kauhajoen asemalle tulleiden ja sieltä lähteneiden junien tulo- ja lähtöajat, sillä hän kuljetti asiakkaitaan rautatieasemalle ja sieltä kotiin.

Päivi Lahti-Kuusisto, teksti ja kuva

Aatos Peltomaa on nähnyt Aronkylän kulta-ajat ja kylän hiljenemisen, sillä hän ajoi taksia vuodesta 1956 aina vuoteen 1992. Hän muistaa edelleen Kauhajoen asemalle tulleiden ja sieltä lähteneiden junien tulo- ja lähtöajat, sillä hän kuljetti asiakkaitaan rautatieasemalle ja sieltä kotiin. Asemalla pysähtyi päivittäin kahdeksan junaa.

Matkustavaisille oli aseman lähellä useita kahviloita ja kaksi matkustajakotia. Oli ainakin Mustan Karhun kahvila ja Ahon kahvila, Koskisen kauppa ja kahvio, sahan kahvila sekä kahvila kaksikerroksisen matkustajakodin alakerrassa. Kauppojakin oli useita.

– Kossilaa vastapäätä oli Suupohja. Myllymäen kauppa oli jokirannassa ja sen vieressä Viitasen Kertun vaatekauppa. Aronkylän osuuskauppa oli Kauhajoen pääliike, kirkolla oli sivumyymälä. Jokisillan vieressä oli Itikka ja vielä Mäen ruokatavarakauppa. Toisella puolen tietä oli Lusan kauppa ja Hangasluoman kauppa ja vielä Koiviston leipomo, Peltomaa muistelee.

Pirkko Peltomaakin piti kangaskauppaa Aronkylässä. Kauppiaiden tavarat tulivat junalla Aronkylään ja sieltä ne kuljetettiin hevosvankkureilla eteenpäin.

Valkamankylässä syntynyt Peltomaa avioitui Pirkkonsa kanssa ja pariskunta rakensi ensin talon Ikkeläntielle.

– Mutta pyydys pitää olla siellä, missä kalat on, perustelee Peltomaa pariskunnan muuttoa Asematien varteen. Aseman läheisyydessä taksin tarvitsijoita oli paljon enemmän.

Lue aiheesta lisää 5.4.2019 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 29.05.2019 15:37

Kauhajoen liikuntahalli oli käytännössä ääriään myöten täynnä viime sunnuntaina, kun Karhubasket kohtasi Korisliigan viidennessä finaaliottelussa Kouvolan Kouvot. Oranssiin käytännössä sonnustautunut sali raikui korishuumaa, kun 1 714 henkeä seurasi Jussi Laakson valmentaman ja kapteeni Bojan Sarcevicin johtaman kotijoukkueen iloista matkaa kohti otteluvoittoa ja Suomen mestaruutta. Pantteri-patsas - jo viime vuoden keväällä kauhajokisille tutuksi tullut mestaruuden merkki - sai jälleen jäädä pohjalaisille lakeuksille.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus