Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 18.04.2019 09:59

Suupohjassa vaalitaan lottien perinnettä

Vuosikokouksessa oli mukana myös Suomen Lottaperinneliiton pääsihteeri Riitta Kokko-Parikka. Hän ihasteli isoon ääneen suupohjalaisten aktiivisuutta.

Päivi Lahti-Kuusisto, teksti ja kuva

Suupohjan lottaperinneyhdistyksen vuosikokous valitsi kaksi vuotta yhdistystä johtaneen Taija Hakolan jatkamaan tehtävässä. Samoin varapuheenjohtaja Esko Ojala valittiin jatkamaan. Hallituksen erovuoroiset jäsenet, karijokelainen Terttu Pihlajaviita ja Jalasjärveltä Alajärvelle muuttanut Maire Hämeenniemi valittiin uudelleen. Isojokinen Erja Heikinniemi luopui ja oli etsinyt itselleen seuraajan, Miia Perkiön. Muut hallituksen jäsenet ovat Anna-Liisa Luukkonen ja Anna Tuisku Teuvalta sekä Pirjo Pieski Kauhajoelta.

Viime vuosi oli yhdistyksen neljäs toimintavuosi. Toimintakertomuksen mukaan perinneyhdistys vaalii ja tallentaa Lotta Svärd -järjestön perinnettä sekä välittää ja korostaa tehdyn työn merkitystä nuoremmille sukupolville. Yhdistyksen yksi päätehtävä on huolehtia sodan ajan lottien ja pikkulottien hyvinvoinnista. Viime vuonna järjestettiin noin 60 lotalle henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kurssi Härmässä. Yksi vastaava on jo järjestetty alkuvuodesta ja syksyllä on luvassa toinen.

Lottakahvila

Yhdistys on hankkinut varoja pitämällä lottakahvilaa muun muassa Ruokamessuilla ja markkinoilla. Kahviotoimintaa vetää naistoimikunta. Yhdistyksen naiset olivat viime kesän Play City -leirillä ohjaamassa lapsia kahvilan pitoon. Keväällä pidettiin naisten maastokurssi, johon osallistui 26 naista.

Kaksi vuotta sitten yhdistys sai Kaleva Mattilalta merkittävän määrän Kiinteistö Oy Yhteistalon osakkeita. Talossa oli 1930- ja 1940-luvuilla lottienkin toimitila. Talon käyttöönotto on erinäisistä syistä viivästynyt, vaikka se onkin sisältä täysin remontoitu. Toimintasuunnitelman mukaan osakkuus saadaan käyttöön lähiaikoina. Se tuo yhdistyksen toimintaan uudenlaisen lisän.

Yhdistyksen varoja käytetään lottien ja pikkulottien kuntouttamiseen ja virkistykseen.

Kehuja

Vuosikokouksessa oli mukana myös Suomen Lottaperinneliiton pääsihteeri Riitta Kokko-Parikka. Hän ihasteli isoon ääneen suupohjalaisten aktiivisuutta.

– Täällä tehdään juuri sitä samaa, mitä lotat alun perin tekivät, hän sanoi viitaten lottakahvilatoimintaan.

Kokko-Parikka kehui yhdistyksen aktiiveja, jotka jaksavat toimia innokkaasti.

Hän kertoi, että paljon on hävinnyt aiempien lottaosastojen materiaalia.

– Silloin, kun sodan jälkeen aineistot määrättiin hävitettäväksi, paljon tuhoutui. Onneksi jotkut kuitenkin säästivät papereita. Kansallisarkistossa on säilynyt paljon tietoa. Jos täällä asiasta kiinnostunut tietää, missä osastossa hänen omaisensa on toiminut, voi lähettää minulle viestiä, niin menen Kansallisarkistoon etsimään tietoja. Näin se on ilmaista.

Kokko-Parikka myös sanoo, että vanhoja säilyneitä lottapukuja voi tarjota lottaperinneyhdistyksille. Ne voivat käyttää niitä omissa tilaisuuksissaan.

– Kannattaa ottaa yhteyttä paikallisiin yhdistyksiin.

Suomessa on 29 lottaperinneyhdistystä. Suurin on Porissa, jossa on runsaat 500 jäsentä. Kokkolan yhdistys on pienin; siellä on vain seitsemän jäsentä.

Pääkirjoitus / 03.07.2019 11:34

Kauhajoelta on valtion hallinnon palvelut hävinneet tällä vuosikymmenellä askel kerrallaan. Ensin lähti verotoimisto ja sitten käräjäoikeuden istuntopaikka täällä lakkautettiin. Poliisi ja poliisiasema kaupungissa edelleen on, mutta siellä ei kohta enää ole omia rikostutkijoita, vaan tuo osa poliisityöstä hoidetaan jatkossa Seinäjoelta käsin.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus