Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 17.05.2019 11:26

Miljoona ruusua ja zakuskaa nyyttikesteillä

Venäjä kaikui päällimmäisenä, mutta myös suomi ja ruotsi, kun eri puolilla Suupohjaa asuvat Suomi-Venäjä -seuran jäsenet kokoontuivat nyyttikesteille Sotkapirtille.

Päivi Lahti-Kuusisto, teksti ja kuva

Suomea, ruotsia, venäjää ja kaikkea näitä sekaisin kaikui Sotkanpirtillä viime perjantaina, kun Suupohjan Suomi-Venäjä -seuran väki piti Eurooppa-päivän nyyttikestejä. Viime vuonna nyyttikestit järjestettiin ensimmäistä kertaa ja ne otettiin heti yhdistyksen vakiotapahtumaksi. Pöydän ympärillä on venäläisiä, virolaisia, ukrainalaisia, moldovalaisia, jotka ovat eri syistä tulleet Suomeen. Myös venäläisestä kulttuurista kiinnostuneita jäseniä on mukana. Jokainen on tuonut mukanaan jotain pientä syötävää, makeaa tai suolaista. Puheensorinan lisäksi pöydän ääressä lauletaan ja soitetaan.

Toiminnalla pitkä historia

Suupohjassa toimintaa on ollut yli 70 vuotta. Yhdistyksen sihteeri, jurvalainen Keijo Maimanen on pitkän linjan yhdistysaktiivi. Hän kertoo, että Neuvostoliiton aikana hänen kotikunnassaan Jurvassa oli hyvin aktiivinen Suomi-Neuvostoliitto -seura.

– Meillä kävi kansantanssiryhmiä ja -yhtyeitä Neuvostoliitosta ja yhteydenpito oli aktiivista. Neuvostoliiton hajottua toiminta hiljeni.

Maimasen vaimo Julia sekä Nadja Kakkuri tulivat Suomeen 1992 rakastuttuaan jurvalaisiin miehiin. Ukrainalainen Nadja työskentelee aviomiehensä yrityksessä.

– Hän sanoi, että minun ei tarvitse mennä työvoimatoimistoon. Minulla on mahtava mies, Nadja Kakkuri kehuu ja rientää jälleen laulamaan ukrainalaisia lauluja.

Virosta Ilvesjoelle töihin tullut Aleksei Filippov on ollut Suomessa vasta pari viikkoa, mutta lähti työkaverin innostamana nyyttikesteihin. Hän sai tiedon työpaikasta metallitehtaalla työkaverinsa kautta ja on tykästynyt työhönsä ja Suomeen. Silti hän aikoo jossain vaiheessa palata kotimaahansa.

Uusi alku

Pienten kuntien yhdistyksiä yhdistyi ja syntyi Suupohjan Suomi-Venäjä -seura, johon kuuluu jäseniä eteläiseltä Etelä-Pohjanmaalta pohjoiseen Satakuntaan.

Teuvalle Venäjältä muuttanut Natalia Kaleva toimi 16 vuotta osaston puheenjohtajana. Hän oli seuran ensimmäinen maahanmuuttaja, syntyperäinen venäläinen puheenjohtaja. Hänen jälkeensä toiminta alkoi taas hiipua ja vuoden 2015 lopulla keskusteltiin mahdollisesta liittymisestä Seinäjoen osastoon. Suomi-Venäjä -seuran Länsi-Suomen piirikin tiedusteli, löytyisikö täältä kiinnostuneita johtokuntaan ja puheenjohtajaksi. Johanna Koivuniemi lupautui seuran ruoriin vuoden 2016 alussa. Hänen mielenkiintonsa itänaapuriin on syttynyt jo opiskeluaikoina kotipaikkakunnallaan Haapavedellä, jossa myös toimi erittäin aktiivinen Suomi-Venäjä -seura, jolla oli muun muassa ystävyyskuntatoimintaa.

Yhdistys edistää Suomen ja Venäjän kansalaisten ja järjestöjen välistä ystävyyttä ja yhteistyötä pääasiassa kulttuurin ja kielen näkökulmasta. Tällä hetkellä osaston johtokunnassa on 11 jäsentä. Heistä osa on itse oma-aloitteisesti halunnut tulla mukaan johtokuntaan.

Tälle vuodelle on vielä muutamia tapahtumia. Kesäkuun puolivälissä yhdistys pitää pop-up-kahvilaa Alpon savannilla. Syyskuussa järjestetään venäläiset teekutsut Jurvassa. Karviassa on marraskuun alussa venäläisen elokuvan ilta ja kuun lopulla nautitaan venäläistä illallista.

Juttu on julkaistu alun perin 17.5.2019 ilmestyneessä Kauhajoki-lehdessä!

Pääkirjoitus / 03.07.2019 11:34

Kauhajoelta on valtion hallinnon palvelut hävinneet tällä vuosikymmenellä askel kerrallaan. Ensin lähti verotoimisto ja sitten käräjäoikeuden istuntopaikka täällä lakkautettiin. Poliisi ja poliisiasema kaupungissa edelleen on, mutta siellä ei kohta enää ole omia rikostutkijoita, vaan tuo osa poliisityöstä hoidetaan jatkossa Seinäjoelta käsin.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus