Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 17.09.2018 08:27

Kolmas sektori tuo iloa askeleisiin

Apuun huudetaan kolmas sektori eli vapaaehtoiset, jotka tekevät pyyteetöntä työtä toisen ihmisen auttamiseksi. On äärettömän arvostettavaa, että lähimmäinen rientää esimerkiksi ulkoiluttamaan hänelle jopa vierasta vanhusta ja tuomaan iloa askeleisiin.

Nyt on kuukauden päivät meneillään Vie vanhus ulos -kampanja, jolla edistetään niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat apua päästäkseen raittiiseen ilmaan turvallisesti. Kampanja on Ikäinstituutin lanseeraama, kuten myös meneillään oleva Voimaa vanhuuteen -terveysliikuntaohjelma.

Näissä kampanjoissa korostuvat vapaaehtoisten työ ja heidän jalkautumisensa liikuttamaan ikäihmisiä, joilla elämänlaatu ja toimintakyky auttamattomasti rapistuu, mikäli he jäävät sisälle istumaan. Voimien ehtyessä ja epävarmuuden tarttuessa askeleisiin, jää ensimmäisenä pois ulkoilu, joka terveellisen liikunnan lisäksi virkistää mieltä ja antaa monipuolisia virikkeitä.

Silloin ennen, mikä meistä monesta kuulostaa todella kaukaiselta, ihmiset elivät perheyhteisöissä, joissa apu oli lähellä ja huushollin mummuja ja paappoja tyyrättiin kirkkoon ja seuroihin. Jokainen pisti korttaan kekoon voimiensa mukaisesti ja vaikka elinikä oli usein nykyistä lyhempi, kroppa pysyi liikkeessä askareihin osallistuessa.

Nykyään moni vanhus on yksin ja elää pelkästään neljän seinän sisällä, toiset tukitoimien avustamana ja toiset omin neuvoin. Yhä enemmän korostuu vanhusten kotona asuminen ja tuntuu jopa, että siellä pitää pärjätä, vaikka voimat eivät siihen riittäisikään tai se ei tuntuisi turvalliselta. Karu totuus on, että yhteiskunnan lompsa ei riitä enää kaikista asioista huolehtimiseen tai ainakaan mihinkään ylimääräiseen minimitason saavuttamisen jälkeen.

Apuun huudetaan kolmas sektori eli vapaaehtoiset, jotka tekevät pyyteetöntä työtä toisen ihmisen auttamiseksi. On äärettömän arvostettavaa, että lähimmäinen rientää esimerkiksi ulkoiluttamaan hänelle jopa vierasta vanhusta ja tuomaan iloa askeleisiin. Toivottavasti kolmas sektori saa sille kuuluvan arvostuksen myös yhteiskunnan taholta.

Erja Pekkala

Pääkirjoitus / 10.10.2018 11:52

Tänään vietetään Aleksis Kiven eli suomalaisen kirjallisuuden päivää. Kiven kirjoittaessa näytelmiään ja kirjojaan 1860-luvulla Suomessa elettiin kansallisen heräämisen aikaa, jolle olivat lähtölaukauksen antaneet muun muassa Elias Lönnrotin kokoama Kalevala-eepos (1835/1849).

Lue lisää »
Blogi / 12.10.2018 14:17

Kauhajoen Kamut on kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse ry:n alajaosto, joka perustettiin kymmenen vuotta sitten. Kävin haastattelemassa kamuja viime maanantaina. Ihmisten ja yhteiskunnan suhtautuminen kehitys- ja muihin vammaisiin on muuttunut myönteisempään suuntaan kuin mitä se oli vielä muutamia vuosikymmeniä sitten.

Lue lisää »