Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 27.09.2018 12:04

Tieverkolla on tärkeä merkitys yrityselämälle

Kauhajoen kaupunginhallitus, yrittäjäyhdistyksen hallitus ja joukko yrittäjiä tapasivat äskettäin. Tapaamisessa keskusteltiin alueen elinvoimasta, yrittäjyydestä ja koulutuksesta, mutta myös tie- ja liikenneverkkoasioista.

Suomi, Suupohja ja Kauhajoki ovat tänään digitalisaation ja laajakaistayhteyksien näkökulmasta Euroopan ja maailman kärkimaiden joukossa. Myös kansalaiset osaavat melko hyvin käyttää ja hyödyntää digi- ja verkkopalveluita. Valtiovaltakin pyrkii siihen, että ihmisten tarvitsemat palvelut olisivat mahdollisimman taajaan jatkossa verkon kautta käytettävissä.

Digi- ja tietoyhteyksien kehittäminen on ilman muuta tärkeää, mutta valtiovallan olisi paikallaan panostaa myös perinteisempiin väyliin ja yhteyksiin. Suupohjassa on runsaasti sellaista teollisuutta, joiden tekemät tuotteet, koneet tai laitteet eivät kulje tietoverkkoja pitkin asiakkaalle, vaan kumipyörillä tehtaalta asiakkaan luo. Alue on lisäksi merkittävä puun ja maataloustuotteiden tuotantoalue.

Yritysten ja raaka-aineiden kuljetuksissa tieyhteyksillä ja niiden hyvällä kunnolla on tärkeä merkitys. Suomen tieverkko on viime vuosikymmeninä päässyt rapistumaan, sillä valtiovallan säästöt ja tärkeämmät rahakohteet ovat ajaneet kovin usein tienpidon ohitse, mikä on kasvattanut niin kutsuttua korjausvelkaa.

Kauhajoen kaupunginhallitus, yrittäjäyhdistyksen hallitus ja joukko yrittäjiä tapasivat äskettäin. Tapaamisessa keskusteltiin alueen elinvoimasta, yrittäjyydestä ja koulutuksesta, mutta myös tie- ja liikenneverkkoasioista.

Keskustelussa nousi erityisesti esille legendaarinen Tokerotie, minkä merkitys kauhajokisten ja myös muiden suupohjalaisten yritysten kuljetuksille on kasvanut, varsinkin nyt, kun Seinäjoen itäinen ohikulkutie on valmistunut. Valtiovallan suunnitelmissa tien parantaminen ei ole kovin korkealla. Siksi alueen kuntien, yritysten ja muiden yhteisöjen tulisi yksituumaisesti panostaa siihen, että tuo väylä parannettaisiin nykyvaatimuksia vastaavalle tasolle.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 03.07.2019 11:34

Kauhajoelta on valtion hallinnon palvelut hävinneet tällä vuosikymmenellä askel kerrallaan. Ensin lähti verotoimisto ja sitten käräjäoikeuden istuntopaikka täällä lakkautettiin. Poliisi ja poliisiasema kaupungissa edelleen on, mutta siellä ei kohta enää ole omia rikostutkijoita, vaan tuo osa poliisityöstä hoidetaan jatkossa Seinäjoelta käsin.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus