Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 27.09.2018 12:04

Tieverkolla on tärkeä merkitys yrityselämälle

Kauhajoen kaupunginhallitus, yrittäjäyhdistyksen hallitus ja joukko yrittäjiä tapasivat äskettäin. Tapaamisessa keskusteltiin alueen elinvoimasta, yrittäjyydestä ja koulutuksesta, mutta myös tie- ja liikenneverkkoasioista.

Suomi, Suupohja ja Kauhajoki ovat tänään digitalisaation ja laajakaistayhteyksien näkökulmasta Euroopan ja maailman kärkimaiden joukossa. Myös kansalaiset osaavat melko hyvin käyttää ja hyödyntää digi- ja verkkopalveluita. Valtiovaltakin pyrkii siihen, että ihmisten tarvitsemat palvelut olisivat mahdollisimman taajaan jatkossa verkon kautta käytettävissä.

Digi- ja tietoyhteyksien kehittäminen on ilman muuta tärkeää, mutta valtiovallan olisi paikallaan panostaa myös perinteisempiin väyliin ja yhteyksiin. Suupohjassa on runsaasti sellaista teollisuutta, joiden tekemät tuotteet, koneet tai laitteet eivät kulje tietoverkkoja pitkin asiakkaalle, vaan kumipyörillä tehtaalta asiakkaan luo. Alue on lisäksi merkittävä puun ja maataloustuotteiden tuotantoalue.

Yritysten ja raaka-aineiden kuljetuksissa tieyhteyksillä ja niiden hyvällä kunnolla on tärkeä merkitys. Suomen tieverkko on viime vuosikymmeninä päässyt rapistumaan, sillä valtiovallan säästöt ja tärkeämmät rahakohteet ovat ajaneet kovin usein tienpidon ohitse, mikä on kasvattanut niin kutsuttua korjausvelkaa.

Kauhajoen kaupunginhallitus, yrittäjäyhdistyksen hallitus ja joukko yrittäjiä tapasivat äskettäin. Tapaamisessa keskusteltiin alueen elinvoimasta, yrittäjyydestä ja koulutuksesta, mutta myös tie- ja liikenneverkkoasioista.

Keskustelussa nousi erityisesti esille legendaarinen Tokerotie, minkä merkitys kauhajokisten ja myös muiden suupohjalaisten yritysten kuljetuksille on kasvanut, varsinkin nyt, kun Seinäjoen itäinen ohikulkutie on valmistunut. Valtiovallan suunnitelmissa tien parantaminen ei ole kovin korkealla. Siksi alueen kuntien, yritysten ja muiden yhteisöjen tulisi yksituumaisesti panostaa siihen, että tuo väylä parannettaisiin nykyvaatimuksia vastaavalle tasolle.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 10.10.2018 11:52

Tänään vietetään Aleksis Kiven eli suomalaisen kirjallisuuden päivää. Kiven kirjoittaessa näytelmiään ja kirjojaan 1860-luvulla Suomessa elettiin kansallisen heräämisen aikaa, jolle olivat lähtölaukauksen antaneet muun muassa Elias Lönnrotin kokoama Kalevala-eepos (1835/1849).

Lue lisää »
Blogi / 12.10.2018 14:17

Kauhajoen Kamut on kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse ry:n alajaosto, joka perustettiin kymmenen vuotta sitten. Kävin haastattelemassa kamuja viime maanantaina. Ihmisten ja yhteiskunnan suhtautuminen kehitys- ja muihin vammaisiin on muuttunut myönteisempään suuntaan kuin mitä se oli vielä muutamia vuosikymmeniä sitten.

Lue lisää »