Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 27.09.2018 12:04

Tieverkolla on tärkeä merkitys yrityselämälle

Kauhajoen kaupunginhallitus, yrittäjäyhdistyksen hallitus ja joukko yrittäjiä tapasivat äskettäin. Tapaamisessa keskusteltiin alueen elinvoimasta, yrittäjyydestä ja koulutuksesta, mutta myös tie- ja liikenneverkkoasioista.

Suomi, Suupohja ja Kauhajoki ovat tänään digitalisaation ja laajakaistayhteyksien näkökulmasta Euroopan ja maailman kärkimaiden joukossa. Myös kansalaiset osaavat melko hyvin käyttää ja hyödyntää digi- ja verkkopalveluita. Valtiovaltakin pyrkii siihen, että ihmisten tarvitsemat palvelut olisivat mahdollisimman taajaan jatkossa verkon kautta käytettävissä.

Digi- ja tietoyhteyksien kehittäminen on ilman muuta tärkeää, mutta valtiovallan olisi paikallaan panostaa myös perinteisempiin väyliin ja yhteyksiin. Suupohjassa on runsaasti sellaista teollisuutta, joiden tekemät tuotteet, koneet tai laitteet eivät kulje tietoverkkoja pitkin asiakkaalle, vaan kumipyörillä tehtaalta asiakkaan luo. Alue on lisäksi merkittävä puun ja maataloustuotteiden tuotantoalue.

Yritysten ja raaka-aineiden kuljetuksissa tieyhteyksillä ja niiden hyvällä kunnolla on tärkeä merkitys. Suomen tieverkko on viime vuosikymmeninä päässyt rapistumaan, sillä valtiovallan säästöt ja tärkeämmät rahakohteet ovat ajaneet kovin usein tienpidon ohitse, mikä on kasvattanut niin kutsuttua korjausvelkaa.

Kauhajoen kaupunginhallitus, yrittäjäyhdistyksen hallitus ja joukko yrittäjiä tapasivat äskettäin. Tapaamisessa keskusteltiin alueen elinvoimasta, yrittäjyydestä ja koulutuksesta, mutta myös tie- ja liikenneverkkoasioista.

Keskustelussa nousi erityisesti esille legendaarinen Tokerotie, minkä merkitys kauhajokisten ja myös muiden suupohjalaisten yritysten kuljetuksille on kasvanut, varsinkin nyt, kun Seinäjoen itäinen ohikulkutie on valmistunut. Valtiovallan suunnitelmissa tien parantaminen ei ole kovin korkealla. Siksi alueen kuntien, yritysten ja muiden yhteisöjen tulisi yksituumaisesti panostaa siihen, että tuo väylä parannettaisiin nykyvaatimuksia vastaavalle tasolle.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 13.12.2018 10:26

Polttoaineen ja ajoneuvojen verotuksen kiristys, tiemaksujen käyttöönotto ja pysäköinnin hinnoittelu. Myös bensiini- ja dieselautojen myynti aiotaan saada päättymään vuoteen 2035 mennessä. ”Liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä” esittää näitä peliliikkeitä raportissaan, jossa on etsitty keinoja poistaa liikenteen kasvihuonepäästöt kokonaan vuoteen 2045 mennessä. Raportti luovutettiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) eilen.

Lue lisää »
Blogi / 09.11.2018 09:55

Suomessa syntyvyys on laskenut jo kahdeksan vuoden ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ennusti tänä vuonna syntyvän 47 500 lasta. Lapsia syntyy vähemmän kuin esimerkiksi 1800-luvun kovina nälkävuosina. Synnyttäjien keski-ikä on tällä hetkellä 30,9 vuotta.

Lue lisää »