Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 03.10.2018 12:20

Yrittäjyys on hyvinvoinnin lähde

Kauhajoella palkittiin viime viikonloppuna Vuoden yrittäjiä.

Kauhajoen Yrittäjien yrittäjäjuhlassa viime lauantaina palkittiin kolme eri yritystä. Vuoden yrittäjiksi valittiin RS-Tili Ky ja Muotitalo Petriina Oy sekä Vuoden nuori yrittäjä -palkinnon sai Kiinteistöhuolto Sorila. Palkitut yritykset edustavat hienosti paikallisen yrittäjäkunnan monipuolisuutta ja jatkuvuutta, sillä kolmikon nuorinkin yritys viettää jo kymmenvuotispäiviään.

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko nosti juhlassa esiin sen, että viimeisten 18 vuoden aikana uudet työpaikat Suomessa ovat syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Globalisaation myötä suuret massatyöpaikat ovat häipyneet täältä Pohjolasta muille maille joko työvoiman halpuuden vuoksi tai siksi, että tuotantolaitokset ovat näin lähempänä suurempia markkinoita.

Asenteet yrittäjyyttä kohtaan ovat kahden vuosikymmenen aikana muuttuneet selvästi myönteisemmiksi. Nuoria sukupolvia houkuttelevat kenties yrittäjyyteen liittyvä vapaus, voit olla itse itsesi ja aikataulusi herra, kunhan työt tulevat tehtyä. Yrittäjyys on tänään siis entistä houkuttelevampi itsensä työllistämisen vaihtoehto, mutta siitä huolimatta meillä on vähemmän yrittäjiä kuin muualla Euroopassa.

Suomi ikääntyy vauhdilla, mikä näkyy yrittäjäkunnassakin. Tasavallassa puhuttiin viime vuosikymmenellä paljon suurten ikäluokkien eläköitymisen tuomasta työvoimapulasta, mutta yhtälailla se tarkoittaa myös yrittäjäpulaa. Asia on huomattu yrittäjäjärjestössä ja elinkeinoelämän toimijoidenkin joukossa, ja siksi yritysten jatkajia pyritään löytämään ja heitä kannustamaan muun muassa omistajavaihdostapahtumien ja yrittäjyyskoulutuksen kautta.

Kauhajoella on 800 toimivaa yritystä, jotka luovat työtä ja hyvinvointia paikkakunnalle ja sen asukkaille. Kiitos jokaiselle yrittäjälle arvokkaasta työstänne yhteisömme hyväksi.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 13.12.2018 10:26

Polttoaineen ja ajoneuvojen verotuksen kiristys, tiemaksujen käyttöönotto ja pysäköinnin hinnoittelu. Myös bensiini- ja dieselautojen myynti aiotaan saada päättymään vuoteen 2035 mennessä. ”Liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä” esittää näitä peliliikkeitä raportissaan, jossa on etsitty keinoja poistaa liikenteen kasvihuonepäästöt kokonaan vuoteen 2045 mennessä. Raportti luovutettiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) eilen.

Lue lisää »
Blogi / 09.11.2018 09:55

Suomessa syntyvyys on laskenut jo kahdeksan vuoden ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ennusti tänä vuonna syntyvän 47 500 lasta. Lapsia syntyy vähemmän kuin esimerkiksi 1800-luvun kovina nälkävuosina. Synnyttäjien keski-ikä on tällä hetkellä 30,9 vuotta.

Lue lisää »