Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 03.10.2018 12:20

Yrittäjyys on hyvinvoinnin lähde

Kauhajoella palkittiin viime viikonloppuna Vuoden yrittäjiä.

Kauhajoen Yrittäjien yrittäjäjuhlassa viime lauantaina palkittiin kolme eri yritystä. Vuoden yrittäjiksi valittiin RS-Tili Ky ja Muotitalo Petriina Oy sekä Vuoden nuori yrittäjä -palkinnon sai Kiinteistöhuolto Sorila. Palkitut yritykset edustavat hienosti paikallisen yrittäjäkunnan monipuolisuutta ja jatkuvuutta, sillä kolmikon nuorinkin yritys viettää jo kymmenvuotispäiviään.

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko nosti juhlassa esiin sen, että viimeisten 18 vuoden aikana uudet työpaikat Suomessa ovat syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Globalisaation myötä suuret massatyöpaikat ovat häipyneet täältä Pohjolasta muille maille joko työvoiman halpuuden vuoksi tai siksi, että tuotantolaitokset ovat näin lähempänä suurempia markkinoita.

Asenteet yrittäjyyttä kohtaan ovat kahden vuosikymmenen aikana muuttuneet selvästi myönteisemmiksi. Nuoria sukupolvia houkuttelevat kenties yrittäjyyteen liittyvä vapaus, voit olla itse itsesi ja aikataulusi herra, kunhan työt tulevat tehtyä. Yrittäjyys on tänään siis entistä houkuttelevampi itsensä työllistämisen vaihtoehto, mutta siitä huolimatta meillä on vähemmän yrittäjiä kuin muualla Euroopassa.

Suomi ikääntyy vauhdilla, mikä näkyy yrittäjäkunnassakin. Tasavallassa puhuttiin viime vuosikymmenellä paljon suurten ikäluokkien eläköitymisen tuomasta työvoimapulasta, mutta yhtälailla se tarkoittaa myös yrittäjäpulaa. Asia on huomattu yrittäjäjärjestössä ja elinkeinoelämän toimijoidenkin joukossa, ja siksi yritysten jatkajia pyritään löytämään ja heitä kannustamaan muun muassa omistajavaihdostapahtumien ja yrittäjyyskoulutuksen kautta.

Kauhajoella on 800 toimivaa yritystä, jotka luovat työtä ja hyvinvointia paikkakunnalle ja sen asukkaille. Kiitos jokaiselle yrittäjälle arvokkaasta työstänne yhteisömme hyväksi.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 10.10.2018 11:52

Tänään vietetään Aleksis Kiven eli suomalaisen kirjallisuuden päivää. Kiven kirjoittaessa näytelmiään ja kirjojaan 1860-luvulla Suomessa elettiin kansallisen heräämisen aikaa, jolle olivat lähtölaukauksen antaneet muun muassa Elias Lönnrotin kokoama Kalevala-eepos (1835/1849).

Lue lisää »
Blogi / 12.10.2018 14:17

Kauhajoen Kamut on kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse ry:n alajaosto, joka perustettiin kymmenen vuotta sitten. Kävin haastattelemassa kamuja viime maanantaina. Ihmisten ja yhteiskunnan suhtautuminen kehitys- ja muihin vammaisiin on muuttunut myönteisempään suuntaan kuin mitä se oli vielä muutamia vuosikymmeniä sitten.

Lue lisää »