Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 10.10.2018 11:52

Hellitään äidinkieltä

Oma kieli ja oikeus käyttää sitä oli suomalaisille aikoinaan kunnia-asia ja kovan työn tulos. Pidetään siitä siis huolta, jotta se säilyy tulevillekin sukupolville. Hellitään äidinkieltä ja käytetään sitä, ei anneta sen rapistua ja kuihtua pois.

Tänään vietetään Aleksis Kiven eli suomalaisen kirjallisuuden päivää. Kiven kirjoittaessa näytelmiään ja kirjojaan 1860-luvulla Suomessa elettiin kansallisen heräämisen aikaa, jolle olivat lähtölaukauksen antaneet muun muassa Elias Lönnrotin kokoama Kalevala-eepos (1835/1849).

Suomen suuriruhtinaskunta sai 1860-luvulla oman rahan ja suomen kieli sai virallisen aseman valtion hallintokielenä ruotsin rinnalla. Politiikan, tieteen ja taiteen tekijät muuttivat ruotsinkielisiä nimiään suomalaiseen muotoon. Taiteilijat hakivat töilleen innoitusta suomalaisesta luonnosta. Väitöskirjoja ja muita opinnäytetöitä tehtiin yliopistoissa innolla suomen kielellä.

Rahvaan käyttämän suomen kielen noususta sivistyneistön kieleksi on kulunut aikaa 150 vuotta. Globalisaation ja teknologian kehittymisen myötä suuret maailmankielet, kuten englanti, kiina, ranska, espanja, hindi ja arabia, valtaavat alaa.

Suomessa englannin kielen asema on vahvistunut niin, että se jopa on valtion virallisissakin yhteyksissä syrjäyttänyt suomen ja ruotsin. Osa valtion virastoista käyttää julkisessa toiminnassaan englannista johdettuja lyhenteitä, kuten Fimea tai Finavia. Onneksi sentään Kansaneläkelaitos on edelleen Kela.

Tutkijoiden ennusteiden mukaan sadan vuoden kuluttua maapallolla puhutaan enää 600 kieltä, kun nyt tellukselta löytyy 6000 eri kielen puhujia. Oma kieli ja oikeus käyttää sitä oli suomalaisille aikoinaan kunnia-asia ja kovan työn tulos. Pidetään siitä siis huolta - hellitään äidinkieltä ja käytetään sitä, ei anneta sen rapistua ja kuihtua pois.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 13.12.2018 10:26

Polttoaineen ja ajoneuvojen verotuksen kiristys, tiemaksujen käyttöönotto ja pysäköinnin hinnoittelu. Myös bensiini- ja dieselautojen myynti aiotaan saada päättymään vuoteen 2035 mennessä. ”Liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä” esittää näitä peliliikkeitä raportissaan, jossa on etsitty keinoja poistaa liikenteen kasvihuonepäästöt kokonaan vuoteen 2045 mennessä. Raportti luovutettiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) eilen.

Lue lisää »
Blogi / 09.11.2018 09:55

Suomessa syntyvyys on laskenut jo kahdeksan vuoden ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ennusti tänä vuonna syntyvän 47 500 lasta. Lapsia syntyy vähemmän kuin esimerkiksi 1800-luvun kovina nälkävuosina. Synnyttäjien keski-ikä on tällä hetkellä 30,9 vuotta.

Lue lisää »