Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 10.10.2018 11:52

Hellitään äidinkieltä

Oma kieli ja oikeus käyttää sitä oli suomalaisille aikoinaan kunnia-asia ja kovan työn tulos. Pidetään siitä siis huolta, jotta se säilyy tulevillekin sukupolville. Hellitään äidinkieltä ja käytetään sitä, ei anneta sen rapistua ja kuihtua pois.

Tänään vietetään Aleksis Kiven eli suomalaisen kirjallisuuden päivää. Kiven kirjoittaessa näytelmiään ja kirjojaan 1860-luvulla Suomessa elettiin kansallisen heräämisen aikaa, jolle olivat lähtölaukauksen antaneet muun muassa Elias Lönnrotin kokoama Kalevala-eepos (1835/1849).

Suomen suuriruhtinaskunta sai 1860-luvulla oman rahan ja suomen kieli sai virallisen aseman valtion hallintokielenä ruotsin rinnalla. Politiikan, tieteen ja taiteen tekijät muuttivat ruotsinkielisiä nimiään suomalaiseen muotoon. Taiteilijat hakivat töilleen innoitusta suomalaisesta luonnosta. Väitöskirjoja ja muita opinnäytetöitä tehtiin yliopistoissa innolla suomen kielellä.

Rahvaan käyttämän suomen kielen noususta sivistyneistön kieleksi on kulunut aikaa 150 vuotta. Globalisaation ja teknologian kehittymisen myötä suuret maailmankielet, kuten englanti, kiina, ranska, espanja, hindi ja arabia, valtaavat alaa.

Suomessa englannin kielen asema on vahvistunut niin, että se jopa on valtion virallisissakin yhteyksissä syrjäyttänyt suomen ja ruotsin. Osa valtion virastoista käyttää julkisessa toiminnassaan englannista johdettuja lyhenteitä, kuten Fimea tai Finavia. Onneksi sentään Kansaneläkelaitos on edelleen Kela.

Tutkijoiden ennusteiden mukaan sadan vuoden kuluttua maapallolla puhutaan enää 600 kieltä, kun nyt tellukselta löytyy 6000 eri kielen puhujia. Oma kieli ja oikeus käyttää sitä oli suomalaisille aikoinaan kunnia-asia ja kovan työn tulos. Pidetään siitä siis huolta - hellitään äidinkieltä ja käytetään sitä, ei anneta sen rapistua ja kuihtua pois.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 03.07.2019 11:34

Kauhajoelta on valtion hallinnon palvelut hävinneet tällä vuosikymmenellä askel kerrallaan. Ensin lähti verotoimisto ja sitten käräjäoikeuden istuntopaikka täällä lakkautettiin. Poliisi ja poliisiasema kaupungissa edelleen on, mutta siellä ei kohta enää ole omia rikostutkijoita, vaan tuo osa poliisityöstä hoidetaan jatkossa Seinäjoelta käsin.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus