Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 31.10.2018 14:37

Monopoliyhtiön yhteiskuntavastuu

Finnwatch -kansalaisjärjestö julkisti viime perjantaina laskelman, minkä mukaan Suomen verokarhulta on jäänyt saamatta verotuloja 12 miljoonaa euroa sähkönsiirtoyhtiö Caruna Oy:n lain mahdollistaman verokeinottelun vuoksi. Sähkönsiirtoyhtiö teki viime vuonna 145 miljoonan euron voiton, mutta veroja se maksoi tuloksesta vain kuusi miljoonaa euroa.

Kikkailu on toteutettu siten, että yrityksen Alankomaissa sijaitsevaa emoyhtiötä rahoitetaan sen omistajien myöntämillä osakaslainoilla, joista maksetaan hieman yli 8 prosentin korkoa. Carunan pääomistajia ovat australialainen First State Investments (40 prosenttia) ja kanadalainen OMERS Infrastructure (40 prosenttia) sekä vähemmistöomistajina Kuntien Eläkevakuutus (12,5 prosenttia) ja Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo (7,5 prosenttia).

Caruna syntyi energiayhtiö Fortum Oyj:n myydessä sähköverkkonsa pois vuonna 2014. Valtio oli ja on energiayhtiön suurin omistaja, joten sen piti hakea myyntilupa silloisen pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen talouspoliittiselta ministerivaliokunnalta. Omistajaohjauksesta vastaava ministeri oli tuolloin Pekka Haavisto (vihr.).

Kokoomuksen, SDP:n, kristillisdemokraattien, RKP:n ja vihreiden edustajat olivat myyntiluvan kannalla. Asiaa vastusti hallituspuolueista vain vasemmistoliitto.

Suomessa ja Kauhajoellakin kansa on Carunan sähköverkon varassa. Sähkölaskussa siirtohinnan osuus on noussut merkittävästi sen jälkeen, kun verkkojen isäntä vaihtui Fortumista Carunaan. Siksi laskun maksajaa uutiset verokikkailusta närästävät. Olisikin toivottavaa, että suomalaiset päättäjät ja Carunan vähemmistöomistajat muistuttaisivat monopoliyritystä sen yhteiskuntavastuusta.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 08.11.2018 14:39

Asuntovelkaa maksavalle kansalaiselle viime vuodet ovat olleet mukavia, kun lainojen korot ovat olleet alhaalla. Lyhyet korot ovat olleet jopa miinusmerkkisiä, joten pankin lainamarginaalistakin on saanut pientä ”alennusta”. Pankkien asiantuntijat ovat säännöllisesti ennustaneet, että korot lähtevät nousuun ensi syksynä, ensi vuonna tai parin vuoden sisällä. Näin ei ole kuitenkaan käynyt.

Lue lisää »
Blogi / 09.11.2018 09:55

Suomessa syntyvyys on laskenut jo kahdeksan vuoden ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ennusti tänä vuonna syntyvän 47 500 lasta. Lapsia syntyy vähemmän kuin esimerkiksi 1800-luvun kovina nälkävuosina. Synnyttäjien keski-ikä on tällä hetkellä 30,9 vuotta.

Lue lisää »