Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 31.10.2018 14:37

Monopoliyhtiön yhteiskuntavastuu

Finnwatch -kansalaisjärjestö julkisti viime perjantaina laskelman, minkä mukaan Suomen verokarhulta on jäänyt saamatta verotuloja 12 miljoonaa euroa sähkönsiirtoyhtiö Caruna Oy:n lain mahdollistaman verokeinottelun vuoksi. Sähkönsiirtoyhtiö teki viime vuonna 145 miljoonan euron voiton, mutta veroja se maksoi tuloksesta vain kuusi miljoonaa euroa.

Kikkailu on toteutettu siten, että yrityksen Alankomaissa sijaitsevaa emoyhtiötä rahoitetaan sen omistajien myöntämillä osakaslainoilla, joista maksetaan hieman yli 8 prosentin korkoa. Carunan pääomistajia ovat australialainen First State Investments (40 prosenttia) ja kanadalainen OMERS Infrastructure (40 prosenttia) sekä vähemmistöomistajina Kuntien Eläkevakuutus (12,5 prosenttia) ja Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo (7,5 prosenttia).

Caruna syntyi energiayhtiö Fortum Oyj:n myydessä sähköverkkonsa pois vuonna 2014. Valtio oli ja on energiayhtiön suurin omistaja, joten sen piti hakea myyntilupa silloisen pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen talouspoliittiselta ministerivaliokunnalta. Omistajaohjauksesta vastaava ministeri oli tuolloin Pekka Haavisto (vihr.).

Kokoomuksen, SDP:n, kristillisdemokraattien, RKP:n ja vihreiden edustajat olivat myyntiluvan kannalla. Asiaa vastusti hallituspuolueista vain vasemmistoliitto.

Suomessa ja Kauhajoellakin kansa on Carunan sähköverkon varassa. Sähkölaskussa siirtohinnan osuus on noussut merkittävästi sen jälkeen, kun verkkojen isäntä vaihtui Fortumista Carunaan. Siksi laskun maksajaa uutiset verokikkailusta närästävät. Olisikin toivottavaa, että suomalaiset päättäjät ja Carunan vähemmistöomistajat muistuttaisivat monopoliyritystä sen yhteiskuntavastuusta.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 03.07.2019 11:34

Kauhajoelta on valtion hallinnon palvelut hävinneet tällä vuosikymmenellä askel kerrallaan. Ensin lähti verotoimisto ja sitten käräjäoikeuden istuntopaikka täällä lakkautettiin. Poliisi ja poliisiasema kaupungissa edelleen on, mutta siellä ei kohta enää ole omia rikostutkijoita, vaan tuo osa poliisityöstä hoidetaan jatkossa Seinäjoelta käsin.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus