Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 08.11.2018 14:39

Kulutusjuhlat eivät kestä ikuisesti

Asuntovelkaa maksavalle kansalaiselle viime vuodet ovat olleet mukavia, kun lainojen korot ovat olleet alhaalla. Lyhyet korot ovat olleet jopa miinusmerkkisiä, joten pankin lainamarginaalistakin on saanut pientä ”alennusta”. Pankkien asiantuntijat ovat säännöllisesti ennustaneet, että korot lähtevät nousuun ensi syksynä, ensi vuonna tai parin vuoden sisällä. Näin ei ole kuitenkaan käynyt.

Alhainen korkotaso ja kohtuullinen taloustilanne on innostanut nuoria ottamaan isoja lainoja unelmatalonsa ostamiseksi tai toteuttamiseksi. Talonsa jo ostaneita ja varttuneempaa kansanosaa korkotaso on - median ”jokainen voi olla oman elämänsä asuntosijoittaja” -juttujen tuella - houkuttanut sijoitusasuntolainojen ottoon.

Kasvukeskusten asuntomarkkinoilla on näkyvissä kysynnän hiipumisen merkkejä. Asuntojen hinnat ovat esimerkiksi Seinäjoella aivan Etelä-Suomen kasvukeskusten tasoa, vaikka maakunnan ihmisten tulotaso on tilastollisesti yksi maan alhaisimpia.

Joskus tuntuu, että suomalaisilla on tänään rahaa käytettävissä enemmän kuin koskaan, mutta voi kysyä, onko talouden hallinnan osaamista? Oma asunto on usein ihmisen pitkäaikaisin ja tärkein sijoitus. Siksi omasta unelmakodista haaveilevien olisi syytä ottaa huomioon se mahdollisuus, ettei korkotaso pysy samana sitä 25 vuotta, mihin lainapaperia allekirjoitettaessa sitoudutaan.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 03.07.2019 11:34

Kauhajoelta on valtion hallinnon palvelut hävinneet tällä vuosikymmenellä askel kerrallaan. Ensin lähti verotoimisto ja sitten käräjäoikeuden istuntopaikka täällä lakkautettiin. Poliisi ja poliisiasema kaupungissa edelleen on, mutta siellä ei kohta enää ole omia rikostutkijoita, vaan tuo osa poliisityöstä hoidetaan jatkossa Seinäjoelta käsin.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus