Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 24.01.2019 12:41

Uusia yrityksiä Suupohjaan!

Kauhajoen seutu tarvitsee uusia suunnittelu- ja teollisuusyrityksiä, jotta alueen kehitys ja palvelut säilyvät ja paranevat. Kuva: Kauhajoki-lehden arkisto.

Etelä-Pohjanmaalla työttömyysluvut ovat pitkään olleet laskusuunnassa. Tuoreimmat luvut viime marraskuun lopulta kertovat, että ilman työtä oli 5697 henkeä ja maakunnan työttömyysaste oli 6,6 prosenttia. Pohjanmaan maakunnan jälkeen työllisyystilanne on kotimaakunnassamme toiseksi paras Manner-Suomen alueiden osalta.

Kauhajoella työttömiä oli hieman maakunnan keskiarvoa enemmän, mutta kolmessa naapurikunnassa Teuvalla, Isojoella ja Karijoella ollaan selvästi keskiarvon alapuolella (Kauhajoki-lehti 22.1.2019).

Suomessa julkisen alan - varsinkin valtion ja sen virastojen - työpaikat keskittyvät paljolti Etelä-Suomen kaupunkeihin ja maakunnissa keskuskaupunkeihin. Myös maanlaajuiset palveluyritykset (muun muassa pankit ja vakuutusyhtiöt) keskittävät toimipisteitään samalla tavalla tai ohjaavat maaseudulla tai maakuntien reunoilla asuvat asiakkaansa käyttämään nettipalveluita.

Valtion, virastojen ja isojen yritysten keskittäessä toimintojaan, Kauhajoen ja lähialueen kuntien kaltaisten alueiden työllisyyden ja elinvoiman ylläpitämisessä korostuu pienten ja keskisuurten yritysten rooli. Kauhajoki on lounaisen Etelä-Pohjanmaan palvelu- ja kauppakaupunki, jossa on paikallisesta maaperästä ponnistavia ja menestyneitä teollisuusyrityksiä. Jos alueen nykyinen asema ja työllisyys halutaan säilyttää, tulisi nykyisiä teollisuusyrityksiä kannustaa kasvuun ja etsimään uusia markkina-alueita koti- ja ulkomailta. Kauhajoen seudulla on historiallisesti vahvat teollisuusperinteet ja ajanmukaiset tietoyhteydet, joten tänne kannattaisi houkutella uusia korkean osaamisen suunnittelu- ja teollisuusyrityksiä. Helsingistä, Tampereelta, Oulusta tai Seinäjoelta valmistuneelle insinöörille perheineen olisi työn ohella täällä tarjolla laadukkaat perus- ja kauppa- sekä vapaa-ajan palvelut, eikä asumisen ja elämisen kustannuksetkaan ole yhtä kovat kuin kasvukeskittymissä. Jokainen uusi teollinen työpaikka on koko Suupohjan etu - sitä myötä alueen julkiset ja kaupalliset palvelut sekä asuinympäristömme säilyvät elinvoimaisina.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 30.01.2019 18:43

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Care Oy:n omistaman ja Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeytettäväksi viime viikon torstaina. Valviran mukaan puutteita oli muun muassa henkilöstön riittävyydessä, perushoidossa ja -hoivassa sekä lääkehoidossa. Myös muista yrityksen yksiköistä on tullut esiin ongelmia.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »