Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 24.01.2019 12:41

Uusia yrityksiä Suupohjaan!

Kauhajoen seutu tarvitsee uusia suunnittelu- ja teollisuusyrityksiä, jotta alueen kehitys ja palvelut säilyvät ja paranevat. Kuva: Kauhajoki-lehden arkisto.

Etelä-Pohjanmaalla työttömyysluvut ovat pitkään olleet laskusuunnassa. Tuoreimmat luvut viime marraskuun lopulta kertovat, että ilman työtä oli 5697 henkeä ja maakunnan työttömyysaste oli 6,6 prosenttia. Pohjanmaan maakunnan jälkeen työllisyystilanne on kotimaakunnassamme toiseksi paras Manner-Suomen alueiden osalta.

Kauhajoella työttömiä oli hieman maakunnan keskiarvoa enemmän, mutta kolmessa naapurikunnassa Teuvalla, Isojoella ja Karijoella ollaan selvästi keskiarvon alapuolella (Kauhajoki-lehti 22.1.2019).

Suomessa julkisen alan - varsinkin valtion ja sen virastojen - työpaikat keskittyvät paljolti Etelä-Suomen kaupunkeihin ja maakunnissa keskuskaupunkeihin. Myös maanlaajuiset palveluyritykset (muun muassa pankit ja vakuutusyhtiöt) keskittävät toimipisteitään samalla tavalla tai ohjaavat maaseudulla tai maakuntien reunoilla asuvat asiakkaansa käyttämään nettipalveluita.

Valtion, virastojen ja isojen yritysten keskittäessä toimintojaan, Kauhajoen ja lähialueen kuntien kaltaisten alueiden työllisyyden ja elinvoiman ylläpitämisessä korostuu pienten ja keskisuurten yritysten rooli. Kauhajoki on lounaisen Etelä-Pohjanmaan palvelu- ja kauppakaupunki, jossa on paikallisesta maaperästä ponnistavia ja menestyneitä teollisuusyrityksiä. Jos alueen nykyinen asema ja työllisyys halutaan säilyttää, tulisi nykyisiä teollisuusyrityksiä kannustaa kasvuun ja etsimään uusia markkina-alueita koti- ja ulkomailta. Kauhajoen seudulla on historiallisesti vahvat teollisuusperinteet ja ajanmukaiset tietoyhteydet, joten tänne kannattaisi houkutella uusia korkean osaamisen suunnittelu- ja teollisuusyrityksiä. Helsingistä, Tampereelta, Oulusta tai Seinäjoelta valmistuneelle insinöörille perheineen olisi työn ohella täällä tarjolla laadukkaat perus- ja kauppa- sekä vapaa-ajan palvelut, eikä asumisen ja elämisen kustannuksetkaan ole yhtä kovat kuin kasvukeskittymissä. Jokainen uusi teollinen työpaikka on koko Suupohjan etu - sitä myötä alueen julkiset ja kaupalliset palvelut sekä asuinympäristömme säilyvät elinvoimaisina.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 12.04.2019 09:07

Suupohjassa annettiin eduskuntavaalien ennakkoääniä enemmän kuin muualla Suomessa ja Vaasan vaalipiirissä. Koko maassa ennakkoäänestysprosentti oli 36,1 prosenttia ja vaalipiirin alueella 35,5 prosenttia. Suupohjan kunnissa Isojokea lukuun ottamatta ylitettiin nuo keskiarvolukemat. Toivottavasti vaalien varsinaisena vaalipäivänä, tulevana sunnuntaina, äänestysinto on näillä seuduilla edelleen yhtä innokasta. Eduskunta säätää lait ja päättää valtion budjetista, joten ei ole aivan yhdentekevää, ketkä siellä puolestamme päätöksiä tekevät.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »