Etusivu » Urheilu
Urheilu / 03.07.2019 11:54

Karhubasket solmi kaksi pelaajasopimusta

Miron Ruina on Suomen ja Israelin kansalainen. Tulevalla kaudella hän pelaa ensimmäistä kertaa Suomessa. Kuva: Gil Noyman

Jari-Pekka Laitio-Ramone, teksti

Korisliigan hallitseva mestari Karhubasket (KB) teki maanantaina kaksi uutta pelaajasopimusta. Kahden kauden sopimuksen tehneellä takamies Kiur Thomas Vehmasella on Suomen ja Viron passit ja 1+1-kautisen sopimuksen allekirjoittaneella laituri-sentteri Miron Ruinalla Suomen ja Israelin passit. Kummankin toinen vanhempi on suomalainen.

– Tutkin Vehmasen ja Ruinan taustoja tarkkaan. Tiedän heidän olevan hyviä harjoittelijoita ja motivoituneita pelaajia, jotka haluavat päästä urallaan eteenpäin. Valitsen joukkueeseen vain sellaisia, ketkä treenaavat ja pelaavat kovaa ja ovat hyviä jätkiä. En halua ryhmään yhtään pelaajaa, joka voisi aiheuttaa joitakin ongelmia joukkuekemiaan, sanoi kauhajokelaisryhmän päävalmentaja Janne Koskimies.

Helsingissä maaliskuussa 1998 syntynyt Miron Ruina muutti Israeliin kolmen kuukauden ikäisenä. Israelin edustajana 203-senttinen nuori mies on pelannut viisissä nuorten Euroopan mestaruuskilpailuissa. 20-vuotiaissa hän voitti EM-hopeaa 2017 ja EM-kultaa viime vuonna. EM-kisoissa avausviisikossa pelannut Ruina tilastoi finaalissa Kroatiaa vastaan 14 pistettä ja 14 levypalloa.

– Kun katsoin noita EM-kisaotteluita, vaihtoi Israel paljon palloscreenejä. Ruinalla on nopeat jalat ja hän pärjäsi todella hyvin takamiehiä vastaan eli pystyi vaihtamaan palloscreenejä. Niiden jälkeen hän puolusti vastustajien nopeita takamiehiä ja onnistui torjumaan heidän ajojaan korille, Koskimies selvitti.

Viime kaudella Ruina tilastoi Israelissa toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Hapoel Galilee -joukkueessa keskimäärin 18 peliminuuttia, 6,7 pistettä ja 4,4 levypalloa. Joukkue saavutti hopeaa.

Virossa tammikuussa 2000 syntynyt ja siellä koko elämänsä asunut 190-senttinen Kiur Thomas Vehmanen pelasi viime kaudella Viron ykkösdivaria sarjassa toiseksi tulleessa Tallinna Kalevin miesten joukkueessa.

– Näin Vehmasen ensimmäisen kerran vuonna 2015 korisleirillä Espanjassa, jossa kuulin hänellä olevan Viron ja Suomen kansalaisuuden. Hänellä on todella hyvä pelikäsitys. Fyysisesti hän on kehittynyt monia muita pelaajia myöhemmin. Hän on harjoitellut useana kesänä määrätietoisesti Virossa yleisurheiluvalmentajan kanssa, päävalmentaja Koskimies tiesi.

Viime kaudella Vehmanen pelasi myös kansainvälistä EYBL-sarjaa, jonka 20-vuotiaiden finaalissa Tallinna Kalev voitti liettualaisen BC Zalgirisin 101-100.

– Tavoite oli voittaa EYBL-lopputurnaus ja niin teimme. Se oli bonusta, että minut valittiin joukkueeni parhaaksi pelaajaksi. Pelasin pääosin ykkös-, mutta välillä myös kakkospaikan takamiehenä. Pelaajana olen mielestäni hyvä esimerkiksi yksi-vastaan-yksi-tilanteissa. Odotan Kauhajoelle pääsemistä innolla, Vehmanen kirjoitti Kauhajoki-lehdelle maanantaina.

Hän mainitsi käyneensä katsomassa KB:n pudotuspelejä keväällä Kauhajoella.

Pääkirjoitus / 03.07.2019 11:34

Kauhajoelta on valtion hallinnon palvelut hävinneet tällä vuosikymmenellä askel kerrallaan. Ensin lähti verotoimisto ja sitten käräjäoikeuden istuntopaikka täällä lakkautettiin. Poliisi ja poliisiasema kaupungissa edelleen on, mutta siellä ei kohta enää ole omia rikostutkijoita, vaan tuo osa poliisityöstä hoidetaan jatkossa Seinäjoelta käsin.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus