Etusivu » Uutiset
Uutiset / 13.04.2018 10:58

Parkinsonin taudin alkusyy on tuntematon

Etelä-Pohjanmaan Parkinson-yhdistyksen puheenjohtaja Tuuli Tamminen-Syrjälahti ja liikuntavastaava Henna Ala-Risku toteavat, että yhdistystoiminnan kautta on tullut uusia ystäviä ja se on tärkeä vertaistuen lähde.

Tuomas Koivuniemi, teksti ja kuva

Suomessa on meneillään valtakunnallinen Parkinson-viikko. Parkinsonin tauti on parantumaton ja hitaasti etenevä neurologinen sairaus, joka tuhoaa ihmisen liikesääntelyä ohjaavia hermosoluja. Taudin oireita ovat muun muassa lepovapina, lihasjäykkyys ja liikkeiden hitaus. Suomessa tautia sairastaa noin 14 000 henkeä.

Kauhajokinen Tuuli Tamminen-Syrjälahti on kuluvan vuoden alusta lukien toiminut Etelä-Pohjanmaan Parkinson-yhdistyksen puheenjohtajana. Hänen aviomiehensä Hannu on sairastanut Parkinsonin tautia pitkään. Tamminen-Syrjälahti toimi ennen puheenjohtajapestiä yhdistyksen sihteerinä kolme vuotta. Yhdistyksellä on jäseniä noin 330.

– Kauhajoella ja Suupohjan alueella toiminta on vilkasta, sillä meillä on paljon jäseniä ja aktiivisia henkilöitä tältä alueelta. Meillä yhdistys järjestää säännöllisiä kokoontumisia joka kuukauden toisena tiistaina Kurikan Kärrymiehessä. Kuukausikokoontumisissa vierailee asiantuntijoita kertomassa Parkinsoniin liittyvistä tai muista neurologisiin sairauksiin liittyvistä asioista, terveydenhuollosta, liikkumisesta tai vapaa-ajan toiminnasta, hän kertoo.

Virkistystä ja vertaistukea

Jäsenistön virkistykseksi yhdistys järjestää esimerkiksi retkiä ja liikuntatapahtumia.

– Jokaiseen tilaisuuteen ovat kaikki jäsenet ja muutkin tervetulleita. Retkiä tehdään vaikkapa yhdistyksen lomapaikkaan Koulurantaan Kangasniemelle tai tänä vuonna sokkotreffit-periaatteella retki, jossa ei tarvitse yöpyä, Tamminen-Syrjälahti sanoo.

Liikunta on tärkeää

Yhdistyksen hallituksessa liikuntavastaavana toimii Henna Ala-Risku, jolla itsellään todettiin Parkinsonin tauti viitisen vuotta sitten. Ala-Riskun mukaan liikunta on tärkeä osa taudin hoitoa. Parkinson-yhdistys järjesti viime vuonna Kelpo polku -kävelytapahtuman Seinäjoella. Tänä vuonna liikuntaohjelmassa on esimerkiksi luonto- ja ulkoilupäivä Nummijärvellä.

– Syksyllä on ajatus järjestää liikuntatapahtuma Kyrkösjärvellä Seinäjoella yhdessä muiden yhdistysten kanssa. Myös boccia, keilailu ja jumppa kuuluvat liikuntaohjelmaan, Ala-Risku valaisi.

Parkinson-yhdistys viettää ensi vuonna 25-vuotisjuhliaan, jota aiotaan niin ikään viettää liikunnan merkeissä.

– Juhlaa ei vietetä pönöttämällä, vaan ajatuksena on, että järjestämme Seinäjoella valtakunnalliset keilailukisat.

Juttu on kokonaisuudessaan luettavissa 12.4.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 10.10.2018 11:52

Tänään vietetään Aleksis Kiven eli suomalaisen kirjallisuuden päivää. Kiven kirjoittaessa näytelmiään ja kirjojaan 1860-luvulla Suomessa elettiin kansallisen heräämisen aikaa, jolle olivat lähtölaukauksen antaneet muun muassa Elias Lönnrotin kokoama Kalevala-eepos (1835/1849).

Lue lisää »
Blogi / 12.10.2018 14:17

Kauhajoen Kamut on kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse ry:n alajaosto, joka perustettiin kymmenen vuotta sitten. Kävin haastattelemassa kamuja viime maanantaina. Ihmisten ja yhteiskunnan suhtautuminen kehitys- ja muihin vammaisiin on muuttunut myönteisempään suuntaan kuin mitä se oli vielä muutamia vuosikymmeniä sitten.

Lue lisää »