Etusivu » Uutiset
Uutiset / 27.04.2018 12:01

Aronkylässä suunnitellaan taloja Kauhajoelta Koreaan

Raimo Rantala (vasemmalla) ja Leena Tuulikangasn (oikealla) ovat työskennelleet pitkään JM-Rakenne Oy:n palveluksessa. Jukka Mättö (keskellä) perusti yrityksen vuonna 1993.

Erja Pekkala, teksti ja kuva

Kauhajokinen Jukka Mättö perusti vuonna 1993 Rakennusinsinööritoimisto JM-Rakenne Oy:n Aronkylään silloisen työpaikkansa talotehtaan raunioille. Vuosikymmenen alun lama runteli ja lopetti samoilla sijoilla toimineen, Euroopankin mittakaavassa suurimpien joukossa olleen, Puutalon elementtitehtaan, jonne Mättö itse oli tullut aikaisemmin suunnittelupäällikön tehtäviin.

– Pääsin aikoinaan suoraan koulun penkiltä Stora Enson Parikkalan liimapalkkitehtaalle suunnittelijan tehtäviin. Sieltä siirryin yhtiön Kauhajoen talotehtaalle suunnittelupäälliköksi, mutta onnettomasti vuonna 1992 laman johdosta tehdas pantiin kiinni. Jotain oli keksittävä ja tuolloin virinnyt haave omasta yrityksestä sai tuulta purjeisiin. Toiminta lähti hyvin liikkeelle, sillä tehtaalta oli myyty toista sataa talopakettia ennen toiminnan lopettamista ja sitouduimme suunnittelemaan ne kaikki. Näin saimme ensimmäiseksi kesäksi täystyöllisyyden.

Johtavia talotehtaita

Ennen rakentaminen keskittyi kesäaikaan ja lama vaikutti vielä pitkään, joten alkuun suunniteltavien talojen vuosittaiset määrät olivat pieniä ja talvet hiljaisia.

– Talvella huilattiin ja keväällä, kun aurinko alkoi lämmittää, myös rakentajat heräsivät talvihorroksesta. Alkuaikoina suunnittelimme lähes pelkästään puurakenteisia pientaloja, mutta vuosien varrella mukaan ovat tulleet muun muassa betoni- ja harkkorakenteet. Nyt lähes puolet suunniteltavista kohteista on betoni- ja toinen puoli puurakenteisia.

Yrityksen toimeksiantajat ovat johtavia talotehtaita ja rakennusliikkeitä. Parasta aikaa pääkaupunkiseudulla rakennetaan, ja mm. Vantaalle on juuri valmistunut JM-Rakenteen suunnittelemia kerrostaloja.

– Meillä on useita hyviä yhteistyökumppaneita, mm. talopaketti- ja hallitoimittajia sekä rakennusliikkeitä, joiden kanssa olemme tehneet yhteistyötä jo yli 20 vuotta. Meidän suunnittelemat kohteet rakennetaan lähes poikkeuksetta muualle Suomeen, mutta tällä hetkellä suunnitteilla on myös Kauhajoelle rakennettavia kohteita.

Sähköisyys avuksi

Nykyään lähes kaikki rakennusten piirustukset ja suunnitelmat liikkuvat sähköisesti, mikä helpottaa yrityksen toimintaa monin tavoin. Alkujaan talojen piirustukset olivat paperille tai muoville tulostettuja ja lähetettiin postitse isoissa putkissa tilaajille. JM-Rakenteella on kopiolaitteita suurienkin piirustuksien tulostukseen, mutta niiden käyttö on viime vuosina vähentynyt. Historiasta on muistona vain suuri piirustuksien taittelukone ja joitain 90-luvun suunnittelutyöpisteen cad-tietokoneita sekä kynäpiirtureita.

JM-Rakenne on tehnyt historiansa aikana rakennesuunnittelun yhteensä noin 2,7 miljoonalle kerrosneliömetrille, joista suurelementtitaloja on noin 9 000 kappaletta.

Juttu on kokonaisuudessaan luettavissa 27.4.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 13.12.2018 10:26

Polttoaineen ja ajoneuvojen verotuksen kiristys, tiemaksujen käyttöönotto ja pysäköinnin hinnoittelu. Myös bensiini- ja dieselautojen myynti aiotaan saada päättymään vuoteen 2035 mennessä. ”Liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä” esittää näitä peliliikkeitä raportissaan, jossa on etsitty keinoja poistaa liikenteen kasvihuonepäästöt kokonaan vuoteen 2045 mennessä. Raportti luovutettiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) eilen.

Lue lisää »
Blogi / 28.12.2018 09:25

Uusi vuosi kurkistelee neljän päivän päässä. Vanhan vuoden sanat, teot ja tapahtumat painuvat ensi maanantai-iltana muistoiksi elämän kirjaan. Samalla edessä on uusi ja puhdas kirja, jota voi ryhtyä täyttämään elämän ja yhteisön eteen tuomilla uusilla tuulilla.

Lue lisää »

Blogi