Etusivu » Uutiset
Uutiset / 04.05.2018 14:52

Diabetes on jatkuvaa laskemista

Miska Myllymäki käy neljä kertaa vuodessa verikokeissa. Henna Kokko ottaa näytteen ripeästi ja Miska ei ole moksiskaan, koska on jo niin tottunut tapahtumaan.

Erja Pekkala, teksti ja kuva

Miska Myllymäki täyttää huomenna 12 vuotta. Yhdeksän vuotta sitten hän sairastui diabetekseen, mutta sairaudestaan huolimatta hän elää normaalia koulupojan elämää. Mukana kulkeva pieni reppu takaa, että pojalla on matkassa verensokerimittari sekä evästä pitämään sokeritasapainon kunnossa. Vaikka sairaus vaatiikin huolellista miettimistä, mitä suuhun laittaa ja milloin, Miska ei koe diabeteksen häntä haittaavan eikä sitä tarvitse enempäänsä pohtia.

– Jos menen vaikka skeittipaikalle, pitää ottaa eväät mukaan. Huono olo on tullut usein, mutta en ole tarvinnut apua, sillä tiedän itse mitä silloin pitää tehdä. Syön tai juon jotain, niin olo helpottuu, Miska kertoo.

Terveellistä ruokaa

Koulussa poika laskee yhdessä koulunkäyntiohjaajan kanssa jokaisen aterian hiilihydraatit. Vyötäröllä on insuliinipumppu, johon Miska laittaa syömänsä hiilihydraattimäärän sekä verensokeriarvon ja laite annostelee insuliinin automaattisesti.

– Kerään itse ruoan ja pitää valita terveellistä ruokaa. Herkkuja en voi ottaa, mutta ei se harmita, kun olen jo tottunut siihen. Ennen piti itse pistää insuliinia piikillä, mutta pumppu on mukavampi. Sitä pitää vain varoa, kun menen vaikka uimaan, mutta laskettelemassa on helpompaa, kun ei tarvitse riisua vaatteita pistämisen vuoksi, Miska toteaa.

Koulussa kaverit tietävät Miskan diabeteksesta ja ymmärtävät, miksi hänellä on tärkeää olla mukana mittauslaitteet ja eväät. Koskaan Miskaa ei ole kiusattu asiasta.

Lue lisää aiheesta 4.5. ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 10.10.2018 11:52

Tänään vietetään Aleksis Kiven eli suomalaisen kirjallisuuden päivää. Kiven kirjoittaessa näytelmiään ja kirjojaan 1860-luvulla Suomessa elettiin kansallisen heräämisen aikaa, jolle olivat lähtölaukauksen antaneet muun muassa Elias Lönnrotin kokoama Kalevala-eepos (1835/1849).

Lue lisää »
Blogi / 12.10.2018 14:17

Kauhajoen Kamut on kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse ry:n alajaosto, joka perustettiin kymmenen vuotta sitten. Kävin haastattelemassa kamuja viime maanantaina. Ihmisten ja yhteiskunnan suhtautuminen kehitys- ja muihin vammaisiin on muuttunut myönteisempään suuntaan kuin mitä se oli vielä muutamia vuosikymmeniä sitten.

Lue lisää »