Etusivu » Uutiset
Uutiset / 12.05.2018 09:50

Uuron kyläyhdistyksessä puhaltavat uudet tuulet

Uuronkylän tulevaisuuden toivot. Peltoaukealla on mukavaa odotella koulukyytiä tuulelta suojassa. Ikkunat on tehty pleksistä, etteivät ne rikkoonnut tieltä lentävistä kivistä tai lumesta.

Erja Pekkala, teksti ja kuva

Pieni Uuronkylä sijaitsee Isojoentien varressa noin 26 kilometrin päässä Kauhajoelta. Aikoinaan kylässä oli vireää toimintaa ja asukkaita roimasti enemmän, kuin nykyiset reilu kolmekymmentä tuvallista.

Vuonna 1990 paikallinen pienviljelijäin yhdistys vietti 60-vuotisjuhliaan ja samoihin aikoihin nimi muutettiin maa- ja kotitalousseuraksi. Kylässä oli hyvin aktiivista toimintaa ja seurassa oli oma nuoriso- ja naisjaosto. Nuoret pelasivat aktiivisesti jääkiekkoa kylällä olleessa valaistussa kaukalossa ja rahaa toimintaan kerättiin muun muassa suurella pääsiäisvalakia -tapahtumalla. Seuralla oli viljankuivaamo ja sirkkeli, jotka olivat ahkerassa käytössä ennen poismyyntiä. Vuokratulla tontilla oli kaukalon lisäksi leikkikenttä ja urheilukenttä. Kaikki rakennelmat on sitten purettu tontin vuokrasopimuksen päätyttyä.

Katos herätti

Toiminta hiipui väen vähentyessä. Nyt kylälle on muuttanut useita lapsiperheitä, osa paluumuuttajina. Kouluikäisiä ja sitä nuorempia lapsia kylällä on jo 14. Ajatus kyläseuran henkiin herättämisestä lähti, kun koululaisten käyttämän linja-autopysäkin katos kaatui tuulen voimasta ojaan ja tilalle tarvittiin uusi. Pienen katoksen rakentaminen yhdessä sai heräämään henkiin jo sammuneen kipinän muustakin yhdessä tekemisestä.

– Pari vuotta sitten syksyllä alettiin hommamaan pysäkille uutta katosta. Vanhassa oli huonot perustukset ja ojien niitossa siitä kaatui tuki. Katokseen piti hakea uusi lupa ja kaupunki haki sen Ely-keskukselta. Sovittiin kaupungin kanssa, että hoidamme itse rakentamisesta aiheutuvat kulut ja kunnossapidon, kertoo Uuron maa- ja kotitalousseuran puheenjohtaja Jussi Korpela.

Hurja tie

Murheena kylällä on lasten turvallisuus. Koulutien katuvalojen pimenemisen lisäksi Isojoentiellä kylän kohdalla nopeus on 80 ja pari lyhyttä suoraa tunnetusti hurjastelijoiden mieleen. Ojassa on nähty sekä moottoripyörä että yhdistelmäajoneuvo.

Lue aiheesta enemmän 9.5.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 13.12.2018 10:26

Polttoaineen ja ajoneuvojen verotuksen kiristys, tiemaksujen käyttöönotto ja pysäköinnin hinnoittelu. Myös bensiini- ja dieselautojen myynti aiotaan saada päättymään vuoteen 2035 mennessä. ”Liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä” esittää näitä peliliikkeitä raportissaan, jossa on etsitty keinoja poistaa liikenteen kasvihuonepäästöt kokonaan vuoteen 2045 mennessä. Raportti luovutettiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) eilen.

Lue lisää »
Blogi / 28.12.2018 09:25

Uusi vuosi kurkistelee neljän päivän päässä. Vanhan vuoden sanat, teot ja tapahtumat painuvat ensi maanantai-iltana muistoiksi elämän kirjaan. Samalla edessä on uusi ja puhdas kirja, jota voi ryhtyä täyttämään elämän ja yhteisön eteen tuomilla uusilla tuulilla.

Lue lisää »

Blogi