Etusivu » Uutiset
Uutiset / 29.06.2018 19:15

Pellavapilkku hohtaa auringossa

Pellavapilkun luovutti Veera Niemenaho, jonka äiti Kirsi Niemenaho auttaa pitelemään vasikkaa. Kuskina toimi Kirsin isä Eero Neppari (takana). Keskellä uusi omistaja Susanna Lakso yhdessä vahempiensa Kati ja Matti Lakson kanssa.

Erja Pekkala, teksti ja kuva

Kahdeksanvuotias Susanna Lakso Ikkeläjärveltä vastaanotti maanantaina Kauhajoen 4H-yhdistyksen kiertovasikan soinilaiselta Niemenahon perheeltä. Kyseessä on pohjoissuomenkarjan rotuinen Pellavapilkku, joka on syntynyt tänä vuonna neljäs helmikuuta. Susanna käy koulua Kolmenraitin koulussa ja joutuu heräämään kouluaamuina varhain, jotta ehtii linja-autoon. Iltaisin ja lomilla hän kuitenkin ehtii vasikkaa hoitamaan ja kokemusta vähäisestä iästään huolimatta hänellä jo on.

– Minulla on ennestäänkin omia vasikoita, mutta niistä ainakin yksi on jo kasvanut lypsylehmäksi. Hoidan vasikkaa ja harjoittelen sen kanssa riimussa kulkemista näyttelyitä varten. Sinne ei villin vasikan kanssa voi mennä, Susanna tuumaa ja kertoo vievänsä vasikan köökkiin pesulle.

– Näyttelyihin pitää harjata, pestä ja klipata karvat. Köökissä on vesiletku ja kaikki pesuvehkeet, niin siellä on hyvä pestä, Susanna selostaa ja kertoo klippaamisen tarkoittavan karvan ajelua, mikä on tärkeää, jotta vasikka näyttää hienolta karjanäyttelyssä.

Pitkät perinteet

Luovutuksessa mukana ollut Marjo Kauppinen Kauhajoen 4H-yhdistyksestä kertoo, että ketjuvasikalla yhdistys haluaa tukea maatalouden asemaa ja toivoo nuorten jäävän maatalouden pariin. Ketjuvasikka toiminnalla on pitkät perinteet, mutta Kauhajoella on viimeksi vasikka luovutettu useita vuosia sitten.

– Nuori saa vastuuta ja toivottavasti kimmoketta jatkaa kotitilallaan.

Pellavapilkun ensimmäinen lehmävasikka luovutetaan jälleen eteenpäin seuraavalle nuorelle.

– Seuraavan kodin vasikalle voi nuori valita itse tai yhdessä meidän ja Faban kanssa. Jos jollakin tilalla on nuori, joka on kiinnostunut omasta vasikasta, voi myös itse ilmoittaa halukkuutensa. Sehän kertoo jo omasta motivaatiosta, Kauppinen kertoo.

Nuorelta nuorelle

Pellavapilkku on Etelä-Pohjanmaan ketjun suomenkarjan edustaja ja Faban jalostusasiantuntijan Eeva Ojasen mukaan alueella on myös ayrshireketju, mutta holsteinketju on jossain vaiheessa katkennut. Faba on valtakunnallinen kotieläinalan palvelu- ja myyntiyritys, joka on asiantuntija kotieläinten lisääntymisessä, jalostuksessa ja terveyteen liittyvissä asioissa.

– Faban rooli on olla mukana valitsemassa ja etsimässä tiloja, joille vasikan voi luovuttaa. Olemme mukana jalostusasioissa valitsemassa sonnia ja nyt kyseessä olevan harvinaisemman rodun säilyttäminen ja ylläpito on meidän työtämme. Ketjuvasikka luo yhteyksiä karjatilojen välille, tilojen nuoret luovuttavat uuden tulokkaan toiselle nuorelle, Ojanen kertoo.

Lue aiheesta enemmän 29.6.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 06.03.2019 14:52

Suomessa järjestetään huhtikuussa eduskuntavaalit ja toukokuussa eurovaalit. Vaalityö on alkanut. Kauhajoella ja naapurikunnissa ehdokkaat ovat olleet tapaamassa äänestävää kansanosaa kauppojen edustoilla ja kylätuvilla sekä agitoimassa omia teemojaan yksityiskodeissa pidetyissä tupailloissa tai kertomassa näkemyksistään vaalipaneeleissa.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »