Etusivu » Uutiset
Uutiset / 06.07.2018 09:44

Matti Rantala rakensi autotalliyrityksestä alansa markkinajohtajan

Pinomaticin toimitusjohtaja Matti Rantalan mielestä yrittäjyys on raskas laji, mutta onnistumisesta nauttii. Rantalan yritys on kolmessa vuosikymmenessä kasvanut yhden miehen autotalliyrityksestä yli 50 henkeä työllistäväksi oman alansa markkinajohtajaksi.

Tuomas Koivuniemi, teksti ja kuva

Kauhajokinen puualan materiaalinkäsittelylaitteita valmistava Pinomatic Oy on vireä kolmikymppinen. Sähköteknikko Matti Rantala on kolmessa vuosikymmenessä rakentanut yhden miehen autotalliyrityksestä oman alansa suomalaisen markkinajohtajan, jonka palkkalistoilla työskentelee 56 henkeä. Kotimaan ohella yrityksen laitteita on käytössä viidessätoista Euroopan maassa - Baltian lisäksi eniten Sveitsissä ja Ranskassa. Viimeisimpiä toimituksia on lähtenyt Etelä-Amerikan suuntaan Chileen.

Rantala valmistui sähköteknikoksi 1977 Vaasan teknillisestä oppilaitoksesta. Työt tuore teknikko aloitti Vakio-Sähkössä opintojen jälkeen. Nuoren miehen veri veti ulkomaille - Irakiin Rauma-Repolan töihin kesällä 1979.

– Koulukavereita oli ollut töissä Libyassa ja minua houkutti lähteä käymään Marttilankylää kauempana. Kauhajoelta oli Irakissa paljon väkeä töissä, mutta aika moni lähti kesän jälkeen kotiin. Minä jäin vähän pidemmäksi aikaa. Irakissa kuri oli kova ja reissulla oppi tuntemaan alueen ihmisten luonteen, hän muistelee.

Veri veti yrittäjäksi

Kauhajoelle hän palasi ulkomaanreissulta 1981 ja aloitti Pesmel Oy:ssä sähkö- ja automaatiopuolen töissä. Rantalan mukaan yrittäjyys oli kiehtonut mieltä jo pikkupojasta lähtien ja seitsemän vuoden Pesmel-pestin jälkeen hän perusti oman yrityksensä Säte Oy:n kesällä 1988. Yrityksen päätoimialana oli talosähköurakointi ja tukikohtana toimi perheen 50-neliöinen autotalli.

– Automaatiotekniikka tuli aika pian mukaan kuvaan eli ryhdyin tekemään sähkökeskuksia kuljetinalan yrityksille. Alussa olin yrityksen ainoa tekijä. Tuohon aikaan Nokia vei kaikki sähkömiehet Kauhajoeltakin, joten otin ammattikoulun sähköpuolen poikia harjoittelijoiksi.

Rantalan yritys teki myös huonekaluteollisuuden koneiden ja laitteiden huoltotöitä.

– Tehdaslinjoilla oli nostimia ja apulaitteita, joita kävin huoltamassa. Siinä tuli mieleen, että näitä voisi tehdä itsekin. Ryhdyin suunnittelemaan pinontalaitetta toistuviin levynpalojen nostoon ja pinontaan. Ensimmäinen laitteisto toimitettiin vuonna 1991 Markku Saarelan Kalusteikko Oy:lle.

Oma pinontalaite

Suomi ajautui 1990-luvun alussa suureen lamaan. Kauhajoellakin talonrakennus hiipui, joten Säte Oy lopetti sähköurakoinnin. Leipä revittiin kuljetinvalmistajille tehtävistä sähkökeskus- ja automaatioasennuksista, minkä lisäksi yrittäjä edelleen kehitteli omaa pinontalaitettaan, jonka nimeksi keksittiin Pinomatic ja siitä tuli myöhemmin tuotemerkkikin.

Rantala myöntää, että lamavuodet vuoteen 1995 saakka olivat kovia.

– Taloudellinen paine oli kova ja se oli rankimpia aikoja. Joskus silloin 1990-luvun alussa tuli mietittyä, että miksi sieltä Pesmeliltä lähdin. Maailman muutos oli kova, hän muistelee nyt.

Rantala ei jäänyt tuleen makaamaan. Miehen yritys lähti osakkaaksi Heikki Riskun ja Pentti Haudan kanssa vuonna 1994 perustettuun ja maatalouskoneita valmistavaan Hansameri Oy:n, joka valmisti tuotteita Haukka-tuotemerkillä.

– Hansameren myötä tuli kuvaan mukaan mekaniikka ja ryhdyimme kehittämään kuljetinpuolta metsäteollisuudelle. Maatalouskoneiden valmistuksesta luovuttiin jonkin ajan päästä myymällä Haukka-tuotemerkki ja -tuotteet.

Selviytymisen lääkkeet

Laman selviytymisen lääkkeenä Sätellä oli tulevaisuuspanostukset eli puunjalostusalan kuljetinjärjestelmien ja -koneiden tuotekehitys. Uusien tuotteiden myyntiä varten perustettiin myyntiyhtiö Pinomatic Oy, jonka osakkaaksi ja vetäjäksi tuli Petri Oravamäki. Uuden vuosituhannen alussa Hansameri ja Pinomatic fuusioitiin Säte Oy:n ja uusi yhtiö otti nimekseen tuotemerkin Pinomatic.

– Yrityksen toimialaksi tuli tuolloin puunjalostusteollisuuden toiminnan rationalisointi. Alussa teimme järjestelmiä ja laitteita huonekaluteollisuudelle, mutta alan hiipuessa tehtiin ikkuna-, ovi- ja listatehtaille. Nykyisin teemme enemmän sahojen jatkojalostukseen, kuten liimapalkki-, hirsitalo- ja vaneritehtaille. Teemme vielä huonekalutehtaillekin laitteita, mutta asiakkaat ovat ulkomailla. Ensimmäistä tuotetta eli pikku pinkkaria tehdään edelleen, nyt järjestysnumero on 178. Kaikkiaan erilaisia nostimia on toimitettu yli 450, Rantala kertoo.

Pinomatic Oy:n henkilöstömäärä oli vuosituhannen vaihteessa 20 henkeä ja kymmenen vuotta sitten väkeä oli töissä 38 henkeä. Talouskriisin jälkimainingeissa väkimäärä tipahti 34:n (2013) ja nyt töissä on siis 56 henkeä. Yrityksen liikevaihto ylitti viiden miljoonan euron rajan vuonna 2007 ja tämän vuoden liikevaihto tulee olemaan 11,5 miljoonaa euroa.

Yrityksen sisaryhtiö Säte Oy tekee levyjen laserleikkauksia ja särmäyksiä työllistäen tällä hetkellä kuusi henkeä. Sisaryhtiön tuotannosta kolmannes tulee Pinomaticin käyttöön, mutta muu tuotanto muille asiakkaille maakuntaan.

Yrittäjällä vastuu

Mikä on ollut kaikkein hienoin hetki yrityksen taipaleella? Rantalan mukaan yrityksen kehittyminen ja onnistuminen.

– Ja se, että yritykselle on poika jatkajana. Yrittäjyys on aika raskas laji, mutta onnistumisesta nauttii. Yritys toimii aika yksinkertaisten lainalaisuuksien mukaan. Yrittäjällä pitää olla yrittämisen halu ja pitää pystyä myös kantamaan riskiä enemmän tai vielä enemmän, ja pitää olla muutaman vuoden suunnitelma tulevaisuuteen. Toisaalta, yrittäjä ei voi yritykselle mitä tahansa tehdä, kun on työntekijöitä, joista on myös vastuu. Yritys on myös yhteisö, sillä työntekijä on iso investointi yritykselle, joten heistä on pidettävä hyvä huoli, hän pohtii.

Lue Matti Rantalan haastattelu kokonaisuudessaan 5.7.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 06.03.2019 14:52

Suomessa järjestetään huhtikuussa eduskuntavaalit ja toukokuussa eurovaalit. Vaalityö on alkanut. Kauhajoella ja naapurikunnissa ehdokkaat ovat olleet tapaamassa äänestävää kansanosaa kauppojen edustoilla ja kylätuvilla sekä agitoimassa omia teemojaan yksityiskodeissa pidetyissä tupailloissa tai kertomassa näkemyksistään vaalipaneeleissa.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »