Etusivu » Uutiset
Uutiset / 06.07.2018 15:54

Entinen hammashoitola sai purkuluvan

Kauhajoen entisen hammashoitolan kohtalona on purkaminen.

Päivi Lahti-Kuusisto, teksti ja kuva

Kauhajoen rakennuslautakunta päätti kokouksessaan ennen juhannusta, että entinen hammashoitola voidaan purkaa. Lautakunta on teettänyt kiinteistöstä rakennushistoriallisen selvityksen, jonka mukaan se on arkkitehtonisilta, historiallisilta ja ympäristöarvoiltaan tavanomainen rakennus. Sillä on kuitenkin paikallisia kulttuurihistoriallisia arvoja rakennustyyppinsä harvinaisuuden takia. Se on osa Kauhajoen vanhaa kuntakeskuksen miljöötä, joka tuo siihen historiallista kerroksellisuutta. Selvityksen mukaan sen suojelullinen arvo eräänlaisena rajatapauksena on hankala ratkaista. Mikään taho ei ole hakenut rakennukselle suojelua.

Tekninen toimi haki jo tammikuussa rakennuslautakunnalta lupaa purkaa rakennus. Purkutöitä ei kuitenkaan saa aloittaa ennen kuin päätös on lainvoimainen eli 30 vuorokautta päätöksenteon jälkeen. Purkulupa on voimassa kolme vuotta.

Hammashoitolarakennus on valmistunut vuonna 1937. Rakennus on kaksikerroksinen täystiilirakennus, jonka alla on kellarikerros. Se on toiminut alun perin kunnallissairaalana ja sotasairaalana. Rakennuksessa on tehty erilaisia muutos- ja saneeraustöitä viime vuosikymmeninä.

Alueella on voimassa kaupunginvaltuuston hyväksymä asemakaavan siirto numeeriseen muotoon vuodelta 2011. Siinä alue on osoitettu sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialueeksi.

Pääkirjoitus / 25.09.2018 08:45

Kauhajoen Karhubasket teki viime keväänä historiaa, kun joukkue voitti Korisliigan Suomen mestaruuden. Mestaruuden myötä joukkueelle avautuivat ovet myös koripallon Mestareiden liigaan.

Lue lisää »
Blogi / 21.09.2018 16:55

Lähipäivinä olen pohtinut aiemmin tekemääni johtopäätöstä, että viisaus asuu etenkin vanhoissa ihmisissä. Jos eri määritelmillä listataan sata Suomen viisainta, on heistä ainakin puolet yli 90-vuotiaita. Viisailla on sykkivän sydämen lisäksi henkinen sydän. He ovat avarakatseisia. He eivät ole ennakkoluulojen vankeja. Viisautta on viisaille karttunut muun muassa elämänkokemusten kautta. Elämänkokemusta ei opita kirjoista. Moni virhe olisi vältetty, jos olisi kuunneltu kokemusta.

Lue lisää »