Etusivu » Uutiset
Uutiset / 25.07.2018 14:13

Seinäjoki on ykkönen festarikansan rähinätilastoissa - Kauhajoella kansa on rauhallista

Nummirock-kansa on poliisin tilastojen mukaan rauhallista väkeä. Kuva: Jari-Pekka Laitio-Ramone.

Erja Pekkala, teksti

Iltalehden tekemän selvityksen mukaan Seinäjoen isot musiikkitapahtumat keikkuvat poliisin hälytystilastojen kärjessä verrattuna muihin festareihin ympäri Suomea. Kauhajoen Nummirock kuuluu rauhallisiin tapahtumiin ja yhtenä isona tekijänä nähdään festivaalikansan samanhenkisyys.

– Nummirockissa on rauhallista porukkaa, ei ne siellä tappele. Kaikki ovat samanhenkisiä ja pystyvät tulemaan toimeen toistensa kanssa, sanoo Nummirockin promoottori Tero Viertola.

Viertolan mukaan poliisin tehtävätilasto on heidänosaltaan ollut mukavaa luettavaa jo vuosia. Vaikka metallikansa on karskia olemukseltaan, ei mahdollisia paineita pureta muihin juhlijoihin.

– Aggressiot puretaan musiikin tahdissa taivaalle nyrkkiä heiluttaen. Näin se on toiminut aina ja tapahtumaan lähdetään viettämään porukalla hauskaa, eikä rettelöimään.

Porteilla ei notkuta

Nummirockin kävijät ovat iältään noin 25 - 40 -vuotiaita, joka osaltaan tuo rauhallisuutta juhlintaan, sillä pahin nuoruudeninto on jo laantunut teinivuosien jäätyä taakse. Alueen sijainti vaikuttaa myös tapahtuman rauhallisuuteen, sillä porteille ei keräänny ilmaisen musiikin kuuntelijoita, jotka osaltaan rikastuttavat Seinäjoen festarien poliisihälytysten määrää.

– Meidän onni on, että alue on syrjässä metsässä ja ulkopuolelle ei keräänny notkujia. Ikärakenne on vähän vanhempaa ja työstämme, että saamme nuorempaa väkeä myös osallistumaan.

Järjestyksestä alueella huolehtii iso joukko järjestyksenvalvojia, joista Viertolan mukaan noin puolella on kortti.

– Kökkäväkeä ei ihan riittävästi löydy, joten loput järjestyksenvalvojista ostetaan ammattilaisia maakunnasta.

Seinäjoella remutaan

Vaikka Nummirock on rauhallinen metallimusiikinjuhla, käytetään siellä kuitenkin runsaasti alkoholia.

– Metallimusiikin kuuntelijoista monet ottavat voimajuomaa, mutta se ei ole rähinälientä, eikä viikonlopun aikana näy juopuneita tai oksentelijoita. Vaikka alkoholia käytetään, osataan silti käyttäytyä ja nautiskella, Viertola toteaa.

Alkoholin käyttöä joutuu valvomaan myös poliisi, joka on samoilla linjoilla Viertolan kanssa tapahtuman rauhallisuudesta.

– Perinteisesti Nummirockista löytyy rattijuoppoja poislähtöpuhallutuksessa, mutta niin niitä löytyy muistakin isoista tapahtumista, joissa väkeä paljon puhallutetaan. Poliisin näkökulmasta tapahtuma on hyvin rauhallinen, kuten kaikki muutkin Suupohjan tapahtumat, jotka tosin eivät ole suurtapahtumia. Rauhattomat tapahtumat keskittyvät Seinäjoelle, kertoo rikosylikonstaapeli Niko Ylipelkonen Pohjanmaan poliisista.

Juttu on alun perin julkaistu perjantain 20.7.2018 Kauhajoki-lehdessä

Pääkirjoitus / 13.12.2018 10:26

Polttoaineen ja ajoneuvojen verotuksen kiristys, tiemaksujen käyttöönotto ja pysäköinnin hinnoittelu. Myös bensiini- ja dieselautojen myynti aiotaan saada päättymään vuoteen 2035 mennessä. ”Liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä” esittää näitä peliliikkeitä raportissaan, jossa on etsitty keinoja poistaa liikenteen kasvihuonepäästöt kokonaan vuoteen 2045 mennessä. Raportti luovutettiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) eilen.

Lue lisää »
Blogi / 28.12.2018 09:25

Uusi vuosi kurkistelee neljän päivän päässä. Vanhan vuoden sanat, teot ja tapahtumat painuvat ensi maanantai-iltana muistoiksi elämän kirjaan. Samalla edessä on uusi ja puhdas kirja, jota voi ryhtyä täyttämään elämän ja yhteisön eteen tuomilla uusilla tuulilla.

Lue lisää »

Blogi