Etusivu » Uutiset
Uutiset / 10.10.2018 14:15

Vilma Nurminen luottaa maatalouden tulevaisuuteen

Vilma Nurminen haluaa olla mukana vaikuttamassa maatalouden kannattavuuteen ja toivoo arvostusta kotimaiselle ruoalle.

Erja Pekkala, teksti ja kuva

Vilma Nurminen on 17-vuotias, ja hän jaksaa vielä uskoa maatalouden tulevaisuuteen. Hänellä on vahva halu tehdä sitä työtä, mihin on kasvanut kotitilallaan ja minkä tuntee itselleen juuri oikeaksi. Nuori nainen opiskelee kaksoistutkintoa eli hän valmistuu ylioppilaaksi sekä suorittaa ammattitutkinnon maatalousalalta.

– Ihmiset syövät vielä huomennakin ja haluaisin, että se ruoka tulee täältä omasta maasta, sillä Suomessa tuotettu ruoka on korkealaatuista ja tuotettu paremmilla periaatteilla, kuin missään muualla. Maatalous tuo myös työpaikkoja muillekin, kuin meille maajusseille. Esimerkiksi täällä koululla, rakennusalalla, logistiikassa, jatkojalostuksessa ja kaupan alalla saadaan elantoa maatalouden kautta ja tätä yritetään ajaa alas, mikä on ihan naurettavaa ajattelemattomuutta ja siinä ammutaan vain itseään nilkkaan, Nurminen laukoo.

Huoltovarmuus

Nurminen vetoaa kuluttajiin, jotta nämä ymmärtäisivät, kuinka tärkeää on ostaa kotimaista ruokaa, vaikka se olisi tuontitavaraa kalliimpaa, ja samalla tukea suomalaista maataloutta ja omavaraisuutta.

– Kaupan hyllyllä pitäisi miettiä, mitä kaikkea sen kotimaisen tuotteen taustalla on, ennen kuin valitsee sen halvemman, vaikkapa saksalaisen tuotteen. Toivottavasti meidän ei tarvitse mennä johonkin isoon kriisiin asti, että ihmiset ymmärtäisivät mikä merkitys huoltovarmuudella on. Jos sattuu kansainvälinen ruokapula, ei sitä ruokaa silloin ole kenelläkään, ja jos kotimainen tuotanto on ajettu alas, niin mistäs sitten saadaan sitä sapuskaa pöytään?

Halu yrittää

Kotitilalla on nelisenkymmentä lypsävää ja vielä on aikaa pohtia, onko tilan jatkaminen mahdollista, sillä Vilma Nurmisen vanhemmat ovat nuoria ja päätöstä ei tarvitse tehdä vielä vuosiin. Kysymykseen onko nuorella rohkeutta hypätä ja katsoa kuinka käy, Nurminen vastaa:

– Joku mielensairaus tämä maatalousyrittäjän työ on. Olen miettinyt sitäkin, että ottaisin vain osan tilasta haltuuni jollakin tavalla ja hankkisin itselleni myös ”oikean” ammatin. Maatalous kuitenkin on mun juttu ja haluan olla yhtenä rintamassa yrittämässä eteenpäin. Tämä on sellainen ala, että ei voi vain lähteä vähän kokeilemaan, vaan tätä tehdään tunteella ja jokainen maajussi jollakin tavalla nauttii työstään.

Lue lisää Vilma Nurmisen ajatuksista 10.10.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 13.12.2018 10:26

Polttoaineen ja ajoneuvojen verotuksen kiristys, tiemaksujen käyttöönotto ja pysäköinnin hinnoittelu. Myös bensiini- ja dieselautojen myynti aiotaan saada päättymään vuoteen 2035 mennessä. ”Liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä” esittää näitä peliliikkeitä raportissaan, jossa on etsitty keinoja poistaa liikenteen kasvihuonepäästöt kokonaan vuoteen 2045 mennessä. Raportti luovutettiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) eilen.

Lue lisää »
Blogi / 09.11.2018 09:55

Suomessa syntyvyys on laskenut jo kahdeksan vuoden ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ennusti tänä vuonna syntyvän 47 500 lasta. Lapsia syntyy vähemmän kuin esimerkiksi 1800-luvun kovina nälkävuosina. Synnyttäjien keski-ikä on tällä hetkellä 30,9 vuotta.

Lue lisää »