Etusivu » Uutiset
Uutiset / 11.10.2018 15:51

Nuoripari suunnittelee uuden navetan tekoa

Ari ja Katariina Kangas aloittivat maatalousyrittäjinä viisi vuotta sitten.

Erja Pekkala, teksti ja kuva

Katariina ja Ari Kangas aloittivat maatalousyrittäjinä viisi vuotta sitten, jolloin Arin kotitilalla tehtiin sukupolvenvaihdos. Molemmat ovat kasvaneet maajussin työhön, sillä Ari on tehnyt nuoresta lähtien kotitilan töitä ja Katariina on kotoisin karvialaiselta maitotilalta. Nuorilla on kova into työhön ja motivaatio korkealla.

– Yrittäjänä oleminen on monipuolista ja haasteellista. Onhan nämä silti jänniä aikoja, kun tehdylle työtunnille ei kauheasti arvoa tule, mutta kun on palava halu tehdä. Kotitilalta on lehmät pantu jo pois, mutta olen aina tiennyt, mistä maito tulee ja Ari sai valmiin lypsäjän, Katariina Kangas nauraa iloisena.

– Tämä on meille kiinnostavaa ja siksi tässä viittii touhuta. Lisäksi meillä on visio miten maidontuotantoa tilalla kehitetään, Ari Kangas toteaa.

Hyviä vuosia

Tilalla on nyt kolmisenkymmentä lypsävää ja lisäksi nuorkarjaa, kevään mittaan eläinmäärä suurenee. Tilalla viljellään viljaa ja kuivaheinää, joista tähän asti suurin osa on mennyt myyntiin. Omalle karjalle on laidunta ja säilörehunurmea.

Investointisuunnitelmat on tehty. Ensi kesänä on tarkoitus aloittaa uuden navetan teko, jonka jälkeen eläinmäärä nelinkertaistuu. Vaikkei maatalousyrittäjän arki aina ruusuilla tanssimista ole, on pariskunnalla uskallusta ja uskoa.

– Suunnitteilla on kahden robotin navetta, johon mahtuu 120 lehmää. Ainahan on ollut parempia ja heikompia aikoja, mutta toivotaan, että nyt tulee neljä hyvää vuotta peräkkäin. Olemme vielä nuoria ja edessä on paljon työvuosia, sillä tätä jaksaa tehdä, he toteavat.

Yksi syy investointiin on isäntäparin mukaan olosuhteiden parantaminen.

– On tärkeää saada olosuhteet navetassa paremmiksi sekä työntekijöille että karjalle. On selvää, että lehmät tuottavat paremmin, kun ne voivat hyvin ja eläinten hyvinvointi on meille tärkeää. Eläinten lisäksi yritetään pitää maasta hyvää huolta ja hyvällä ylläpidolla parantaa tulosta.

Lue Katariina ja Ari Kankaan näkemyksistä enemmän 10.10.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 30.01.2019 18:43

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Care Oy:n omistaman ja Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeytettäväksi viime viikon torstaina. Valviran mukaan puutteita oli muun muassa henkilöstön riittävyydessä, perushoidossa ja -hoivassa sekä lääkehoidossa. Myös muista yrityksen yksiköistä on tullut esiin ongelmia.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »