Etusivu » Uutiset
Uutiset / 31.10.2018 14:51

Seitsemän sutta nähtiin kylällä keskellä päivää

Kauhajoen Ratikylässä keskelle kylää saapuneilla susilla ei silminnäkijöiden mukaan ollut mitään kiirettä, eivätkä ne näyttäneet pelkäävän ihmisiä. Kuva: Juha Perälä

Erja Pekkala, teksti

Ratikylässä koettiin hämmentävä hetki, kun seitsemän sutta ilmestyi lähes pihamaalle keskiviikkona aamupäivällä. Sudet ehti näkemään ja myös kuvaamaan useampi ihminen, ennen kuin ne palasivat metsään. Myös poliisi saapui paikalle varmistamaan susien käynnin asutuksen läheisyydessä.

– Olkkarissa istuin ja näin ikkunasta, kun ensin metsästä tuli yksi ja sen jälkeen sai vain laskea toinen, kolmas ja lopulta seitsemäs. Ne kävelivät ihan rauhassa tielle ja palasivat takaisin viistoon tuonne pellon yli, Aino Kangasharju ihmettelee.

Kangasharjun sisar Kaija Mäkiturja odottelee levottomana pihamaalla poikansa kahdeksanvuotiasta tytärtä, joka on tulossa koulusta ja joutuu kävelemään linja-autolta palan matkaa kotiinsa juuri sen metsikön ohi, minne sudet palasivat.

– Ei voi lasta yksin päästää kävelemään kotiinsa. Odotan tässä, että käyn saattelemassa tytön. Pojalla on myös parin vuoden ikäinen poika, mutta ei täällä voi enää lapsia pihalle laskea hetkeksikään ilman valvontaa, Mäkiturja huolehtii.

Asukkaat pelkäävät susia

Molemmat naiset ovat eläkeläisiä ja harmittelevat susien aiheuttamaa pelkoa ja tavallisen elämän rajoittamista.

– Kyllä se hassulta tuntuu, kun sudet tulevat näin lähelle, vaikka ei tässä missään metsässä asuta. Miten käy ensi syksynä, uskaltaako enää marjaan mennä, Kangasharju pohtii.

Kysyttäessä, pelottaako susilauman ilmaantuminen naisia, he vastaavat:

– Kyllä pelottaa!

Lue lisää tapahtuneesta ja myös poliisien kommentit perjantain 2.11. Kauhajoki-lehdestä.

Pääkirjoitus / 08.11.2018 14:39

Asuntovelkaa maksavalle kansalaiselle viime vuodet ovat olleet mukavia, kun lainojen korot ovat olleet alhaalla. Lyhyet korot ovat olleet jopa miinusmerkkisiä, joten pankin lainamarginaalistakin on saanut pientä ”alennusta”. Pankkien asiantuntijat ovat säännöllisesti ennustaneet, että korot lähtevät nousuun ensi syksynä, ensi vuonna tai parin vuoden sisällä. Näin ei ole kuitenkaan käynyt.

Lue lisää »
Blogi / 09.11.2018 09:55

Suomessa syntyvyys on laskenut jo kahdeksan vuoden ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ennusti tänä vuonna syntyvän 47 500 lasta. Lapsia syntyy vähemmän kuin esimerkiksi 1800-luvun kovina nälkävuosina. Synnyttäjien keski-ikä on tällä hetkellä 30,9 vuotta.

Lue lisää »