Etusivu » Uutiset
Uutiset / 06.11.2018 15:17

Geokätköily on edullinen harrastus

Päivi Lahti-Kuusisto, teksti ja kuvat

Geokätköily on harrastus, joka vie mukanaan. Näin sanoo ainakin Hanna Marjaniemi, joka on harrastanut lajia nelisen vuotta. Geokätköilyn alkuun pääsee älypuhelimen GPS-paikannuksen avulla. Tarvitaan myös sovellus, josta kätköjen paikat löytyvät. Sovellus on ilmainen, mutta taitojen kehittyessä siihen voi ostaa lisätoimintoja.

– Tämä on halpa harrastus. Paitsi sitten, kun haluaa lähteä etsimään kaukana olevia kätköjä, niin autoon tulee kilometrejä.

Helposta vaikeaan

Etsiminen on koko geokätköilyn ydin. Kätköt on sovelluksessa luokiteltu vaikeudeltaan viiteen luokkaan.

– Helpoimmista on hyvä aloittaa, sanoo Marjaniemi.

Kätköjä on monenkokoisia ja -näköisiä. Isoimmat ovat pakasterasioiden kokoisia ja pienimmät tupakanfiltterin suuruisia. Pakasterasian voi löytää helposti, mutta vaikkapa sillankaiteeseen kiinnitettyä peltilevyä on vaikea huomata.

– Joskus on helppo löytää kätkölle, mutta itse vihon löytämisessä voi mennä aikaa. Valtaosa kätköistä on rasioissa tai putkiloissa.

Myös maastopaikat on jaettu viiteen vaikeusasteeseen. Ykköstason kätkölle ulottuu vaikkapa pyörätuolista, kun viitostason kätkölle joutuu käyttämään kiipeilytarvikkeita.

Hanna Marjaniemi löysi ensimmäisenä vuonna seitsemän kätköä. Tänä vuonna niitä on kertynyt jo 600 ja vuotta on vielä jäljellä.

Lue koko juttu 25.10.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 06.03.2019 14:52

Suomessa järjestetään huhtikuussa eduskuntavaalit ja toukokuussa eurovaalit. Vaalityö on alkanut. Kauhajoella ja naapurikunnissa ehdokkaat ovat olleet tapaamassa äänestävää kansanosaa kauppojen edustoilla ja kylätuvilla sekä agitoimassa omia teemojaan yksityiskodeissa pidetyissä tupailloissa tai kertomassa näkemyksistään vaalipaneeleissa.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »