Etusivu » Uutiset
Uutiset / 06.11.2018 15:17

Geokätköily on edullinen harrastus

Päivi Lahti-Kuusisto, teksti ja kuvat

Geokätköily on harrastus, joka vie mukanaan. Näin sanoo ainakin Hanna Marjaniemi, joka on harrastanut lajia nelisen vuotta. Geokätköilyn alkuun pääsee älypuhelimen GPS-paikannuksen avulla. Tarvitaan myös sovellus, josta kätköjen paikat löytyvät. Sovellus on ilmainen, mutta taitojen kehittyessä siihen voi ostaa lisätoimintoja.

– Tämä on halpa harrastus. Paitsi sitten, kun haluaa lähteä etsimään kaukana olevia kätköjä, niin autoon tulee kilometrejä.

Helposta vaikeaan

Etsiminen on koko geokätköilyn ydin. Kätköt on sovelluksessa luokiteltu vaikeudeltaan viiteen luokkaan.

– Helpoimmista on hyvä aloittaa, sanoo Marjaniemi.

Kätköjä on monenkokoisia ja -näköisiä. Isoimmat ovat pakasterasioiden kokoisia ja pienimmät tupakanfiltterin suuruisia. Pakasterasian voi löytää helposti, mutta vaikkapa sillankaiteeseen kiinnitettyä peltilevyä on vaikea huomata.

– Joskus on helppo löytää kätkölle, mutta itse vihon löytämisessä voi mennä aikaa. Valtaosa kätköistä on rasioissa tai putkiloissa.

Myös maastopaikat on jaettu viiteen vaikeusasteeseen. Ykköstason kätkölle ulottuu vaikkapa pyörätuolista, kun viitostason kätkölle joutuu käyttämään kiipeilytarvikkeita.

Hanna Marjaniemi löysi ensimmäisenä vuonna seitsemän kätköä. Tänä vuonna niitä on kertynyt jo 600 ja vuotta on vielä jäljellä.

Lue koko juttu 25.10.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 08.11.2018 14:39

Asuntovelkaa maksavalle kansalaiselle viime vuodet ovat olleet mukavia, kun lainojen korot ovat olleet alhaalla. Lyhyet korot ovat olleet jopa miinusmerkkisiä, joten pankin lainamarginaalistakin on saanut pientä ”alennusta”. Pankkien asiantuntijat ovat säännöllisesti ennustaneet, että korot lähtevät nousuun ensi syksynä, ensi vuonna tai parin vuoden sisällä. Näin ei ole kuitenkaan käynyt.

Lue lisää »
Blogi / 09.11.2018 09:55

Suomessa syntyvyys on laskenut jo kahdeksan vuoden ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ennusti tänä vuonna syntyvän 47 500 lasta. Lapsia syntyy vähemmän kuin esimerkiksi 1800-luvun kovina nälkävuosina. Synnyttäjien keski-ikä on tällä hetkellä 30,9 vuotta.

Lue lisää »