Etusivu » Uutiset
Uutiset / 22.11.2018 13:41

Raskausdiabetes koskettaa myös normaalipainoisia naisia

Lääketieteen tohtori Emilia Huvinen on naimisissa Kauhajoelta kotoisin olevan Timo Kauran kanssa. Pariskunta viettää kesäisin ja joulun loma-aikoina aikaa sukutilalla Kauhajoella. Kuva: Elina Engberg.

Erja Pekkala, teksti

Lääketieteen tohtori Emilia Huvisen tuoreen väitöstutkimuksen mukaan elintapaneuvonta vaikuttaa myös synnytyksen jälkeiseen terveyteen. Raskausdiabetes todetaan Suomessa peräti 18 prosentilla raskaana olevista. Sekä äitiä, että lasta koskettavien raskaudenaikaisten vaikutusten lisäksi se kertoo myös äidin tulevasta seitsenkertaisesta diabetesriskistä.

Raskaudenaikainen ja synnytyksen jälkeen jatkunut elintapaneuvonta vähensi merkittävästi sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä vuosi synnytyksen jälkeen. Vastoin yleistä käsitystä raskausdiabetes koskettaa myös normaalipainoisia naisia.

Sisäisesti lihava

Tutkimukseen osallistui myös äitejä, jotka olivat normaalipainoisia ennen raskautta. Myös heillä todettiin sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä synnytyksen jälkeen. Viisi vuotta synnytyksen jälkeen heistä 60 prosentilla oli korkea rasvaprosentti eli he olivat sisäisesti lihavia normaalista painosta huolimatta. Raskausdiabetes on paljon tutkittu aihe, mutta normaalipainoisten odottavien naisten mukaan ottaminen alan tutkimuksessa oli ainutlaatuista.

– Toivon, että tutkimuksen myötä saataisiin pois äideiltä syyllisyydentunto siitä, että raskausdiabetes olisi itseaiheutettua. Sen taustalla voi olla olla elintapojen lisäksi monia tekijöitä, joista geneettinen vaikutus voi olla hyvin vahva, Huvinen kertoo.

Tulokset hyötykäyttöön

Hän toivoo, että tutkimustuloksia käytettäisiin hyväksi perusterveydenhuollossa ja äitiysneuvonnassa. Näitä äitejä ei saisi unohtaa myöskään synnytyksen jälkeen.

– Tietoa pitäisi päästä jalkauttamaan äitiysneuvonnan päätöksentekoon. En usko, että neuvoloissa varsinaisesti tehdään mitään väärin, mutta tiedon välittämisessä odottaville äideille voidaan epäonnistua, jolloin voi tulla varsinkin ensikertalaisille turhaan surkeaa oloa ja motivaatio elintapamuutoksiin voi laskea..

Lue aiheesta enemmän 22.11.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 29.05.2019 15:37

Kauhajoen liikuntahalli oli käytännössä ääriään myöten täynnä viime sunnuntaina, kun Karhubasket kohtasi Korisliigan viidennessä finaaliottelussa Kouvolan Kouvot. Oranssiin käytännössä sonnustautunut sali raikui korishuumaa, kun 1 714 henkeä seurasi Jussi Laakson valmentaman ja kapteeni Bojan Sarcevicin johtaman kotijoukkueen iloista matkaa kohti otteluvoittoa ja Suomen mestaruutta. Pantteri-patsas - jo viime vuoden keväällä kauhajokisille tutuksi tullut mestaruuden merkki - sai jälleen jäädä pohjalaisille lakeuksille.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus