Etusivu » Uutiset
Uutiset / 22.11.2018 13:41

Raskausdiabetes koskettaa myös normaalipainoisia naisia

Lääketieteen tohtori Emilia Huvinen on naimisissa Kauhajoelta kotoisin olevan Timo Kauran kanssa. Pariskunta viettää kesäisin ja joulun loma-aikoina aikaa sukutilalla Kauhajoella. Kuva: Elina Engberg.

Erja Pekkala, teksti

Lääketieteen tohtori Emilia Huvisen tuoreen väitöstutkimuksen mukaan elintapaneuvonta vaikuttaa myös synnytyksen jälkeiseen terveyteen. Raskausdiabetes todetaan Suomessa peräti 18 prosentilla raskaana olevista. Sekä äitiä, että lasta koskettavien raskaudenaikaisten vaikutusten lisäksi se kertoo myös äidin tulevasta seitsenkertaisesta diabetesriskistä.

Raskaudenaikainen ja synnytyksen jälkeen jatkunut elintapaneuvonta vähensi merkittävästi sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä vuosi synnytyksen jälkeen. Vastoin yleistä käsitystä raskausdiabetes koskettaa myös normaalipainoisia naisia.

Sisäisesti lihava

Tutkimukseen osallistui myös äitejä, jotka olivat normaalipainoisia ennen raskautta. Myös heillä todettiin sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä synnytyksen jälkeen. Viisi vuotta synnytyksen jälkeen heistä 60 prosentilla oli korkea rasvaprosentti eli he olivat sisäisesti lihavia normaalista painosta huolimatta. Raskausdiabetes on paljon tutkittu aihe, mutta normaalipainoisten odottavien naisten mukaan ottaminen alan tutkimuksessa oli ainutlaatuista.

– Toivon, että tutkimuksen myötä saataisiin pois äideiltä syyllisyydentunto siitä, että raskausdiabetes olisi itseaiheutettua. Sen taustalla voi olla olla elintapojen lisäksi monia tekijöitä, joista geneettinen vaikutus voi olla hyvin vahva, Huvinen kertoo.

Tulokset hyötykäyttöön

Hän toivoo, että tutkimustuloksia käytettäisiin hyväksi perusterveydenhuollossa ja äitiysneuvonnassa. Näitä äitejä ei saisi unohtaa myöskään synnytyksen jälkeen.

– Tietoa pitäisi päästä jalkauttamaan äitiysneuvonnan päätöksentekoon. En usko, että neuvoloissa varsinaisesti tehdään mitään väärin, mutta tiedon välittämisessä odottaville äideille voidaan epäonnistua, jolloin voi tulla varsinkin ensikertalaisille turhaan surkeaa oloa ja motivaatio elintapamuutoksiin voi laskea..

Lue aiheesta enemmän 22.11.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 13.12.2018 10:26

Polttoaineen ja ajoneuvojen verotuksen kiristys, tiemaksujen käyttöönotto ja pysäköinnin hinnoittelu. Myös bensiini- ja dieselautojen myynti aiotaan saada päättymään vuoteen 2035 mennessä. ”Liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä” esittää näitä peliliikkeitä raportissaan, jossa on etsitty keinoja poistaa liikenteen kasvihuonepäästöt kokonaan vuoteen 2045 mennessä. Raportti luovutettiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) eilen.

Lue lisää »
Blogi / 28.12.2018 09:25

Uusi vuosi kurkistelee neljän päivän päässä. Vanhan vuoden sanat, teot ja tapahtumat painuvat ensi maanantai-iltana muistoiksi elämän kirjaan. Samalla edessä on uusi ja puhdas kirja, jota voi ryhtyä täyttämään elämän ja yhteisön eteen tuomilla uusilla tuulilla.

Lue lisää »

Blogi