Etusivu » Uutiset
Uutiset / 28.11.2018 09:47

Päntäneen koulun sisäilma syynissä

Koulunjohtaja Petri Lehikoisen takana olevasta Päntäneen koulun vanhasta osasta on otettu näytteitä, joiden mukaan rakennukselle tullaan tekemään toimenpiteitä.

Erja Pekkala, teksti ja kuva

Vanhempien mukaan useat Päntäneen koulun oppilaista ovat saaneet yhä pahenevia oireita, joiden epäillään johtuvan koulun sisäilmasta. Oireita on ilmaantunut jo vuosia sitten, mutta nyt osa oppilaista joutuu käyttämään myös lääkitystä. Sirkku Ylikosken lapset ovat koulussa toisella ja kolmannella luokalla sekä nuorin esikoulussa. Vanhemmat ovat huomanneet, kuinka esikoulun tiloissa ilma on käynyt tunkkaisemmaksi verrattuna aikaisempiin vuosiin.

Esikoululaisella ei ole diagnosoitu astmaa, mutta hän on joutunut käyttämään astmalääkkeitä esikoulussa, muttei kotona. Oireita on myös toista luokkaa käyvällä lapsella.

Myös Piia Hautalan 7- ja 9-vuotiaat pojat ovat oireilleet koko koulussaoloajan, mutta tilanne on äidin mukaan vuoden sisällä pahentunut.

Kauhajoen kaupungin kiinteistöpäällikkö Kimmo Järvinen kertoo, että koulun sisäilmaongelmat ovat tiedossa ja sisäilmatutkimus on tehty syksyn aikana. Ongelmallinen kohta on koulun vanha, kaksikerroksinen puuosa.

– Tutkimuksissa ilmeni pieni mikrobiepäily ja sen mukaan on otettu myös materiaalinäytteitä. Näissä näytteissä ilmeni kaksi mikrobivauriota, joista toinen yläpohjassa ja toinen ulkoseinissä. Vauriot viittaavat siihen, että jossain vaiheessa on päässyt vettä rakenteisiin. Välipohjasta ja kellarista ei löytynyt vaurioita.

Sisäilmaongelmista on tiedotettu oppilaiden vanhemmille ja henkilökunnalle järjestetään info torstaina 29.11. Järvinen kertoo, että Päntäneen koululla tullaan tekemään rakenteellisia toimenpiteitä, joiden kesto ja laajuus eivät vielä ole tarkkaan tiedossa.

Lue aiheesta enemmän 28.11.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 13.12.2018 10:26

Polttoaineen ja ajoneuvojen verotuksen kiristys, tiemaksujen käyttöönotto ja pysäköinnin hinnoittelu. Myös bensiini- ja dieselautojen myynti aiotaan saada päättymään vuoteen 2035 mennessä. ”Liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä” esittää näitä peliliikkeitä raportissaan, jossa on etsitty keinoja poistaa liikenteen kasvihuonepäästöt kokonaan vuoteen 2045 mennessä. Raportti luovutettiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) eilen.

Lue lisää »
Blogi / 28.12.2018 09:25

Uusi vuosi kurkistelee neljän päivän päässä. Vanhan vuoden sanat, teot ja tapahtumat painuvat ensi maanantai-iltana muistoiksi elämän kirjaan. Samalla edessä on uusi ja puhdas kirja, jota voi ryhtyä täyttämään elämän ja yhteisön eteen tuomilla uusilla tuulilla.

Lue lisää »

Blogi