Etusivu » Uutiset
Uutiset / 09.01.2019 13:42

Erkki Kalliomäki tutki Nummijärven pohjaa

Nummijärvinen kyläaktiivi Erkki Kalliomäki on tutkinut kotikylänsä järveä.

Reetta Pitkäkoski, teksti ja kuvat

Nummijärveläinen Erkki Kalliomäki innostui tutkimaan Nummijärven pohjan maa-ainesta, kun keskustelu järven kunnosta kävi kuumana. Monet näkevät maatalouden ja erityisesti turvetuotannon syypäänä siihen, että järven pohjaan kerääntyy maa-ainesta.

– Minua kiinnosti tutkia asiaa, kun on ollut niin paljon väitteitä siitä, että maa- ja metsätalous sekä turvetuotanto kasvattavat järven pohjalietteen määrää, kyläaktiivi selittää.

Kalliomäki päättikin ottaa pohjan maa-aineksesta näytteitä. Samalla hän mittasi, kuinka paksu pohjan lietekerros on eri kohdissa järveä.

– Mittaus on suoritettu ensimmäisten jäiden aikana heti, kun vaan pääsi jäälle. Pohjalietteen määrää on tutkittu kahdeksasta eri kohdasta.

Kalliomäen mittaustulokset osoittivat, että pohjalietteen määrä vaihtelee suuresti eri puolilla järveä lietekerroksen ollessa paksuimmillaan 225 senttiä ja ohuimmillaan 35 senttiä. Mielenkiintoinen havainto oli se, että järven itäpuolella pohjan lietekerros näyttäisi olevan selvästi paksumpi kuin länsipuolella.

Lue lisää Erkki Kalliomäen tutkimuksista 9.1.2019 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 15.05.2019 22:31

Euroopan parlamentin jäsenten vaalit alkavat tänään. EU-parlamenttiin valitaan Suomesta kolmetoista euroedustajaa viisivuotiskaudeksi 2019-24. Vaalipiirinä on koko Suomi.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »