Etusivu » Uutiset
Uutiset / 19.01.2019 11:30

Kiikari käteen ja lintuja bongaamaan!

Ismo Nousiainen on seurannut luontoa ja lintuja koko ikänsä.

Reetta Pitkäkoski, teksti ja kuva

Keskitalven aikaan ulkona liikkuessa luonto vaikuttaa usein täysin hiljaiselta, mutta kun pysähtyy hetkeksi paikoilleen ja keskittyy havainnoimaan ympäristöä, huomaa mielikuvan vääräksi. Jostain kuuluu sirkutus, kuusen oksa heilahtaa ja esiin lennähtää pieni talitiainen. Hetken kuluttua liikettä alkaa havaita joka puolella. Lintumaailmassa tapahtuu talvellakin, vaikka lajeja ei ole niin runsaasti kuin muina vuoden aikoina.

– Keskitalvi on hyvä aika aloittaa lintuharrastus juuri siksi, että lintujen ja äänien määrä on silloin niukempi. Talvella liikkuu rajallinen määrä peruslajeja. Aloittelijan on helpompi tehdä havaintoja, kun äänimaailma on maltillinen, kertoo kauhajokelainen lintuharrastaja Ismo Nousiainen.

Lintuharrastajina liikkeellä

Nousiainen on seurannut luontoa ja lintuja koko ikänsä. Hän toimii luonto-oppaana ja pitää lintukursseja Kauhajoen kansalaisopistolla. Petolintujen rengastusta Nousiainen kertoo tehneensä jo noin 30 vuotta. Mikä linnuissa viehättää?

– Lintuharrastus on hyvin monipuolinen. Sitä voi toteuttaa erilaisin tavoin ja se tarjoaa monia mahdollisuuksia aina arkisesta havainnoinnista tieteellisiin tehtäviin asti, Nousiainen pohtii.

Lintuharrastus sopii kaikille ikään, sukupuoleen tai sosiaaliseen statukseen katsomatta.

– Lintuharrastus tarjoaa hyvän motivaation lähteä liikkumaan luontoon. Se on myös yhteisöllistä ja antoisaa, kun tehdään retkiä yhdessä. Silloin ollaan liikkeellä lintuharrastajina ja unohdetaan muut sosiaaliset statukset, Nousiainen kertoo.

Lintulaudalla seurattavaa

Lintuharrastus kannattaa Nousiaisen mukaan aloittaa lähiympäristöstä. Omaan pihapiiriin voi saada seurattavaa asettamalla puihin linnunpönttöjä. Talvella lintujen ruokinta on varma keino saada ensimmäiset havainnot.

– Lintulauta kannattaa itseä ajatellen sijoittaa niin, että sitä on helppo seurata esimerkiksi olohuoneen sohvalta tai keittiön pöydän äärestä. Ihan ikkunan viereen sitä ei kuitenkaan kannata laittaa. Paikan pitää olla riittävän suojaisa pikkulinnuille. Siinä pitää olla suojapuita tai -pensaita ympärillä, Nousiainen neuvoo.

Lue aiheesta enemmän 18.1.2019 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 12.04.2019 09:07

Suupohjassa annettiin eduskuntavaalien ennakkoääniä enemmän kuin muualla Suomessa ja Vaasan vaalipiirissä. Koko maassa ennakkoäänestysprosentti oli 36,1 prosenttia ja vaalipiirin alueella 35,5 prosenttia. Suupohjan kunnissa Isojokea lukuun ottamatta ylitettiin nuo keskiarvolukemat. Toivottavasti vaalien varsinaisena vaalipäivänä, tulevana sunnuntaina, äänestysinto on näillä seuduilla edelleen yhtä innokasta. Eduskunta säätää lait ja päättää valtion budjetista, joten ei ole aivan yhdentekevää, ketkä siellä puolestamme päätöksiä tekevät.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »