Etusivu » Uutiset
Uutiset / 26.01.2019 10:52

Politiikassa pitää olla kuntalaisen asialla

Harikko Oy:n äskettäin 75 vuotta täyttänyt yrittäjä Matti Järviharju on monitoimimies.

Tuomas Koivuniemi, teksti ja kuva

Kauhajokelaissyntyinen Matti Järviharju täytti torstaina (24.1.) 75 vuotta. Eino ja Helly Järviharjun seitsenlapsisen perheen toiseksi vanhin lapsi on elämässään ehtinyt moneen mukaan, kun on jo nuorena aloittanut. Järviharjun suku on alun pitäen kotoisin Alajärveltä, mistä merkkipäivämiehen isoisä lähti aikoinaan maailmalle.

– Isoisä oli alkujaan Harju, joka lähti Alajärveltä Amerikkaan ja palasi sieltä Suomeen Aikalan torppaan Kauhajoelle 1913. Alajärveltähän on tänne matkaa, joten Amerikan kautta oli lyhyempi matka tulla, mies naurahtaa.

Liekö isoisän oppia, mutta maailmalle mieli nuori Mattikin. Nuorimies lähti rippikoulun käytyään ja vanhemmiltaan luvan saatuaan merille.

Merille miehen mieli

Mikä miestä merille houkutteli? Järviharjun mukaan seikkailumieli.

– Halusin päästä jonnekin kauemmaksi kotinurkilta. Kotoa oli Kauhajoen kirkolle 20 kilometriä ja Uuroon kouluun seitsemän kilometriä, joten mieli paloi nähdä maailmaa.

Ennen meriopin hakemista mies kävi armeijan ja oli myös YK-joukoissa Kyproksella 1964-65.

– Kyproksella silloin rähistiin. Me suomalaiset YK-joukot olimme rakentamassa vihreää linjaa Kyproksen osapuolten välille. YK-joukkoihin minut houkutti niin ikään seikkailumieli. Se on todettava, että monille nuorille tekisi nykyisinkin hyvää käydä katsomassa maailmalla, miten asiat siellä ovat ja miten siellä eletään, hän kannustaa.

Politiikan pariin

Etelä-Pohjanmaalla ja Kauhajoella monitoimimies Matti Järviharju tunnetaan ensisijaisesti politiikasta. Mies kertoo olleensa aikoinaan vuosikaudet kokoomuksen rivijäsen, kunnes paikallispolitiikka alkoi kiinnostamaan 1980-luvulla. Kauhajoella hän oli puolueen ehdokaslistalla sitoutumattomana ja meni äänivyöryllä valtuustoon. Myöhemmin hän oli valtuustossa nykyisessä asuinkunnassaan Ilmajoella.

Järviharju on ollut useaan kertaan ehdolla myös eduskuntaan. Tulevan kevään kuvioitakaan hän ei sulje pois.

Mikä politiikan teossa miestä kiehtoo?

– Kun en ole minkään puolueen käskyläinen, saa sanoa, mitä mieltä on. Jos joku haluaa politiikassa edetä pitkälle ja korkealle, pitää hänen elää annettujen ”ohjeitten” mukaan. Minä olen aina elänyt siten, että en tavoittele asemaa, vaan puutun vääryyksiin.

Järviharju neuvoo politiikan parissa olevia ja sinne mieliviä olemaan ”kuntalaisten asialla - ei omalla tai puolueen, tai virkamiesten asialla”.

– Jos luottamushenkilöllä on liian läheiset suhteet virkamiehiin, eivät he uskalla olla omaa mieltä, valvoa virkamiesten työtä ja tarpeen vaatiessa puuttua siihen. Poliitikon pitää olla aina ensisijaisesti kuntalaisten asialla.

Lue koko haastattelu 24.1.2019 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 03.07.2019 11:34

Kauhajoelta on valtion hallinnon palvelut hävinneet tällä vuosikymmenellä askel kerrallaan. Ensin lähti verotoimisto ja sitten käräjäoikeuden istuntopaikka täällä lakkautettiin. Poliisi ja poliisiasema kaupungissa edelleen on, mutta siellä ei kohta enää ole omia rikostutkijoita, vaan tuo osa poliisityöstä hoidetaan jatkossa Seinäjoelta käsin.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus