Etusivu » Uutiset
Uutiset / 24.02.2019 10:12

Metsätulo voi vaikuttaa vanhusten hoitomaksuihin

Iäkkäimmille metsänomistajille suunnattu tilaisuus keräsi runsaasti väkeä.

Päivi Lahti-Kuusisto, teksti ja kuva

Jos läheisesi on pysyvässä kunnallisessa hoidossa ja hänellä on omistuksessaan metsää, metsästä tulevat tulot voivat vaikuttaa hänen hoitomaksuihinsa. Metsänomistajien keski-ikä on 62 vuotta. Siksi tulojen vaikutus hoitomaksuihin on ajankohtainen isolle joukolle suomalaisia.

– Pysyvässä hoidossa asukkaalta peritään vuokran ja ruuan lisäksi hoito- ja hoivamaksua, johon säännölliset nettotulot vaikuttavat, kertoi Suomen Metsäkeskuksen metsäasiantuntija Antti Pajula Kauhajoella viime viikolla.

Ansiotuloja ovat kansaneläke, työeläke ja perhe-eläke. Samaten Kelan maksamat takuueläkkeet, hoitotuet, asumistuet ja rintamalisät.

Pääomatuloja ovat vuokra-, korko- ja osinkotulot sekä maatilatalouden todelliset tulot. Ne vaikuttavat hoitomaksuun, jos ne ovat säännöllisiä. Metsätalouden tulot lasketaan omistettujen tai hallintaoikeuden alaisten metsähehtaarien määrästä. Määrä näkyy esitäytetyssä veroilmoituksessa kohdassa metsämaahehtaarit. Verohallinto päättää metsämaan keskimääräisestä vuosituotosta kunnittain. Kauhajoella se on tänä vuonna 75,29 euroa hehtaarilta. Kun summa kerrotaan hehtaareilla ja jaetaan 12:lla, saadaan kuukausitulo. Siitä vähennetään vielä kymmenen prosenttia. Jäljellejäänyt summa on nettometsätuloa.

Lue aiheesta enemmän 22.2.2019 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 03.07.2019 11:34

Kauhajoelta on valtion hallinnon palvelut hävinneet tällä vuosikymmenellä askel kerrallaan. Ensin lähti verotoimisto ja sitten käräjäoikeuden istuntopaikka täällä lakkautettiin. Poliisi ja poliisiasema kaupungissa edelleen on, mutta siellä ei kohta enää ole omia rikostutkijoita, vaan tuo osa poliisityöstä hoidetaan jatkossa Seinäjoelta käsin.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus