Etusivu » Uutiset
Uutiset / 24.02.2019 10:12

Metsätulo voi vaikuttaa vanhusten hoitomaksuihin

Iäkkäimmille metsänomistajille suunnattu tilaisuus keräsi runsaasti väkeä.

Päivi Lahti-Kuusisto, teksti ja kuva

Jos läheisesi on pysyvässä kunnallisessa hoidossa ja hänellä on omistuksessaan metsää, metsästä tulevat tulot voivat vaikuttaa hänen hoitomaksuihinsa. Metsänomistajien keski-ikä on 62 vuotta. Siksi tulojen vaikutus hoitomaksuihin on ajankohtainen isolle joukolle suomalaisia.

– Pysyvässä hoidossa asukkaalta peritään vuokran ja ruuan lisäksi hoito- ja hoivamaksua, johon säännölliset nettotulot vaikuttavat, kertoi Suomen Metsäkeskuksen metsäasiantuntija Antti Pajula Kauhajoella viime viikolla.

Ansiotuloja ovat kansaneläke, työeläke ja perhe-eläke. Samaten Kelan maksamat takuueläkkeet, hoitotuet, asumistuet ja rintamalisät.

Pääomatuloja ovat vuokra-, korko- ja osinkotulot sekä maatilatalouden todelliset tulot. Ne vaikuttavat hoitomaksuun, jos ne ovat säännöllisiä. Metsätalouden tulot lasketaan omistettujen tai hallintaoikeuden alaisten metsähehtaarien määrästä. Määrä näkyy esitäytetyssä veroilmoituksessa kohdassa metsämaahehtaarit. Verohallinto päättää metsämaan keskimääräisestä vuosituotosta kunnittain. Kauhajoella se on tänä vuonna 75,29 euroa hehtaarilta. Kun summa kerrotaan hehtaareilla ja jaetaan 12:lla, saadaan kuukausitulo. Siitä vähennetään vielä kymmenen prosenttia. Jäljellejäänyt summa on nettometsätuloa.

Lue aiheesta enemmän 22.2.2019 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 06.03.2019 14:52

Suomessa järjestetään huhtikuussa eduskuntavaalit ja toukokuussa eurovaalit. Vaalityö on alkanut. Kauhajoella ja naapurikunnissa ehdokkaat ovat olleet tapaamassa äänestävää kansanosaa kauppojen edustoilla ja kylätuvilla sekä agitoimassa omia teemojaan yksityiskodeissa pidetyissä tupailloissa tai kertomassa näkemyksistään vaalipaneeleissa.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »